LV: Riksrevisionens kritik är missvisande

UPPFÖLJNING. Läkemedelsverket måste bli mer självständig gentemot läkemedelsindustrin anser Riksrevisionen. Men bilden som målas upp är missvisande och kan vara skadlig anser Catarina Andersson Forsman, generaldirektör på Läkemedelsverket.

Catarina Andersson Forsman, generaldirektör på Läkemedelsverket, är kritisk till att Riksrevisionen inte tittat närmare på myndighetens 
tillsynsverksamhet, vilket bidrar till 
en missvisande helhetsbild. <br>
Catarina Andersson Forsman, generaldirektör på Läkemedelsverket, är kritisk till att Riksrevisionen inte tittat närmare på myndighetens tillsynsverksamhet, vilket bidrar till en missvisande helhetsbild.
Foto: Foto: Läkemedelsverket
Ella Sundström

Med den arbetsbelastningen vi hade gjorde man ett antal prioriteringar som var helt korrekta ur patientsäkerhetssynpunkt. Alla de brister som fanns är åtgärdade nu. 

Catarina Andersson Forsman
Generaldirektör Läkemedelsverket

– Om man inte läser rapporten ordentligt finns risken att man uppfattar det som att det finns farliga och osäkra läkemedel ute på marknaden. Men så är inte fallet. I

Dokumentation

Om granskningen

Riksrevisionen har granskat hur staten hanterar läkemedelsindustrins inflytande över statlig läkemedelskontroll och kunskapsstyrning. Där konstaterar revisionen att en stor del av den kunskap som finns om läkemedel tas fram av läkemedelsföretagen, som inte bara ser till folkhälsan utan även till vinstintresset. Regeringen och myndigheterna borde därför göra mer för att balansera lindustrins inflytande inom hälso- och sjukvården. 

Läs hela granskningen här.

Läkemedelsverket

Är en myndighet under Socialdepartementet med uppdrag att främja den svenska folk- och djurhälsan.Myndigheten ansvar för att främja säkerheten och kvaliteten för läkemedel, men också för kosmetika och hygienprodukter. Läkemedelsverket ansvar också för tillsyn av tillverkare och produkter inom det medicintekniska området, samt ger tillstånd till och utövar tillsyn över apoteksverksamheten. Utöver detta ska Läkemedelsverket även stödja forskning och innovation inom sina ansvarsområden.


Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00