Kritik mot regeringens långsamma GD-jakt

FÖRVALTNING. Oppositionen är kritisk till regeringens utdragna rekryteringar av nya generaldirektörer till Försäkringskassan, Socialstyrelsen och Naturvårdsverket.

Två tunga myndigheter inom vårdområdet väntar på besked om ledning sedan i vintras. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) lovar att presentera en generaldirektör för Försäkringskassan i början av hösten.
Två tunga myndigheter inom vårdområdet väntar på besked om ledning sedan i vintras. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) lovar att presentera en generaldirektör för Försäkringskassan i början av hösten.Foto: Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Johanna Alskog

Det är väldigt väldigt dåligt för effektiviteten i de här myndigheterna.  

Barbro Westerholm (FP) om den utdragna rekyteringsprocessen av nya generaldirektörer till Försäkringskassan och Socialstyrelsen

Redan i november stod det klart att Försäkringskassans dåvarande chef, Dan Eliasson, skulle gå vidare och bli rikspolischef. Ett par månader senare meddelade Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm att han inte

Dokumentation

Den 23 september arbetar Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm sin sista dag på myndigheten. Läs Altingets intervju med Lars-Erik Holm "Det ska bli skönt att slippa utsattheten".

Försäkringskassans tidigare generaldirektör Dan Eliasson är rikspolischef sedan årsskiftet, vikarierande chef för Försäkringskassan är Ann Persson Grivas.

Även Naturvårdsverket har väntat länge på en ny generaldirektör, läs tidigare artikel "Utdragen GD-rekrytering ger spekulationer".

Det nybildade Skolforskningsinstitutet som startade vid årsskiftet fick vänta ett halvår på besked om vem som skulle bli chef, vilket Moderaterna kritiserat, läs tidigare artikel "Betty Malmberg kritiserar senfärdighet om skolforskning".


Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00