Debatt

KDU: Missbruksvård med fokus på människan

DEBATT. Vi vill värna den restriktiva narkotikapolitiken. Vår vision är en missbruksvård med mål om absolut narkotikanykterhet där människan sätts i centrum, skriver Eric Dicksson, Kristdemokratiska ungdomsförbundet.
 

Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Eric Dicksson (KDU)
socialpolitisk talesperson, Kristdemokratiska ungdomsförbundet
 

Sverige har under lång tid haft en restriktiv narkotikapolitik och Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU) är övertygade om att detta fortsatt är rätt väg framåt. Målet med missbruksvården måste vara att erbjuda vård och behandling som sätter människan i centrum, inte behandlingsformer som sätter substansen i fokus genom sprututbyte, fixrum eller metadonprogram. Vår vision är en missbruksvård med mål om absolut narkotikanykterhet där människan sätts i centrum. Där varje individs olika behov kan mötas genom en bred och flexibel missbruksvård.

Målet måste vara narkotikanykterhet 

Vi hör allt för ofta liberaler och vänsterdebattörer skrika högt för att få cannabis legaliserat, inrättandet av fixrum och ett utvidgat metadonprogram. Intentionerna med förslagen är absolut godsinta men kommer få förödande konsekvenser. Förslagen tar alltid sin utgångspunkt i att underlätta ett missbruk och göra det enklare att få tag i substansen. KDU ser en annan väg med fokus på vård och behandling där målet alltid måste vara absolut narkotikanykterhet.

Varje människa är unik. Varje människa har sin berättelse och känner sina anledningar till att vederbörande hamnade i ett missbruk. Där igenom måste också vården av missbrukare ha samma bredd. I samtal med tidigare missbrukare förstår man att vägarna ut från missbruket är så otroligt många men alla vägar går genom absolut narkotikanykterhet, inte genom att förenkla att erhålla och administrera substansen.

Missbruksvården måste uppvärderas 

Vägarna ut från ett missbruk är många, vilket de måste vara då varje människa är unik, men vägen till att få hjälp måste också bli enklare och kortare. Missbruksvården måste uppvärderas och prioriteras. Mer medel måste tillskjutas för att öka tillgängligheten men också möjliggöra för att missbruksvården ska innehålla den stora bredd av behandlingar som behövs för att kunna möta varje enskild människa som vill ta sig ut ur sitt missbruk.

Den restriktiva narkotikapolitiken ska värnas 

Målet med missbruksvården måste vara att erbjuda vård och behandling som sätter människan i centrum, inte behandlingsformer som sätter substansen i fokus genom sprututbyte, fixrum eller metadonprogram. 

KDU värnar den svenska restriktiva narkotikapolitiken. Den tjänar Sverige väl och är rätt väg framåt för att möta missbruket. Att göra det enklare att missbruka leder inte till att fler motiveras till att faktiskt lämna sitt missbruk. Missbruksvården behöver göras bredare och mer tillgänglig. Dess uppgift måste vara att erbjuda vård och behandling, inte att erbjuda verktyg som gör det enklare att stanna kvar i sitt missbruk. För oss är det också självklart, målet måste alltid vara absolut narkotikanykterhet. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00