KD har dundrat in på S hemmaplan

OPINION. KD har högre förtroende än S i både sjukvårdsfrågor och äldreomsorg. Partiledaren Ebba Busch Thor tror att det är en av förklaringarna till att partiet också rusat i den allmänna opinionen. 

Kristdemokraterna har vind i opinionsseglen. För första gången på mycket länge går partiet till val utan krisrubriker och stödröstsdiskussioner. Enligt partiledaren Ebba Busch Thor beror det till stor del på att partiet har valt att prata om fler frågor.  

– När KD har legat risigt till har vi valt få frågor att fokusera på. Vi har varit ett ängsligt parti, säger hon på en träff med riksdagsjournalister på tisdagen.  

Fokus på sjukvård

Några av frågorna som partiet har fäst större vikt vid är sjukvård, äldreomsorg och jämställdhet. Frågor där det normalt sett är partierna till vänster som bär ledartröjan. Men den bilden är på väg att ändras, enligt en undersökning från Demoskop. Den visar nämligen på en rejäl framryckning från Kristdemokraterna just på dessa områden.

-----

 

-----

I maj år 2018 var det 7 procent av de tillfrågade som ansåg att KD hade den bästa sjukvårdspolitiken. Nu, ett år senare, är den siffran 24 procent. KD har därmed också rusat förbi Socialdemokraterna, trots att även S har ökat sitt stöd.  

– Det är första gången på länge som vänstern blir rejält utmanade på sin hemmaplan, säger Ebba Busch Thor.  

Äldreomsorg

Samma trend gäller äldreomsorgen. Där är det i dag 27 procent som anser att KD har den bästa politiken. 15 procentenheter mer än i maj år 2018. Samtidigt som Socialdemokraterna bara har ökat med en procentenhet under samma period och ligger på 19 procent.  

-----

 

-----

Jämställdhet

Den mest iögonfallande framryckningen har dock skett på jämställdhetsområdet. Även om det är Socialdemokraterna som är de flestas favorit så har KD på ett år gått från att endast 4 procent har ansett partiet har den bästa politiken till i dag hela 16 procent. Under samma period har man passerat Vänsterpartiet. 

-----

 

-----

Att KD vågat driva på i de här frågorna ser partiledaren Ebba Busch Thor som avgörande för partiets opinionsmässiga framgång totalt sett. 

– Vi är vänsterns huvudfiende när det gäller sjukvård, äldreomsorg och jämställdhet, säger hon. 

Forrige artikel Vårdföretagarnas tips till Ivo:s nya gd Vårdföretagarnas tips till Ivo:s nya gd Næste artikel KD och SD vill inte att EU verkar för fri abort KD och SD vill inte att EU verkar för fri abort
Två ungdomshem får ny högre säkerhetsnivå

Två ungdomshem får ny högre säkerhetsnivå

SÄKERHET. En ny och högre säkerhetsklass med bättre teknisk och fysisk säkerhet ska införas på två ungdomshem, samt fler avdelningar för slutenvård (LSU) i hela landet. Gd Elisabet Åbjörnsson Hollmark vill även införa en bättre grundutbildning för personalen.