Karolinska tecknar samarbetsavtal med ukrainska sjukhus

Karolinska universitetssjukhuset har tagit emot 70 patienter från Ukraina sedan kriget startade. Nu har sjukhuset tecknat avtal med två ukrainska sjukhus om ett fördjupat samarbete. 

Linda Berglund

De första patienterna kom till Karolinska i mars 2022 och sedan dess har hjälpen omfattat patienter med krigsskador, barn och cancersjuka. De samarbetsavtal som nu tecknas med Ukrainas största barnsjukhus Ohmatdyt National Specialized Children’s Hospital i Kyiv och Kryvyi Rih City Clinical Hospital har fokus på  traumasjukvård, öron- näsa- och halssjukvård, samt barnsjukvård. Speciellt fokus ska läggas på bland annat styrning och ledning, omvårdnad, implementering av ny teknologi och europeiska standarder, gemensamma forskningsprojekt, möjlighet till praktik och samarbete mellan traumacenter.

– Det har sedan kriget startade funnits en stor vilja bland Karolinskas medarbetare att göra mer för Ukrainas invånare och för sjukvårdspersonal som kämpar under svåra förhållanden. Med avtalen får vi nu en bättre struktur för vårt fortsatta samarbete, säger sjukhusdirektör Björn Zoëga i ett pressmeddelande.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00