Icas vårdcentraler kan stöta på patrull

APOTEKSREGLERING. Ica Gruppen AB nöjer sig inte med livsmedel och apotek, utan planerar även en storsatsning på vårdcentraler. Men ett förslag från Läkemedelsverket om skärpta regler för vem som får driva apotek kan skapa problem för koncernens expansionsplaner.

Foto: Apotek Hjärtat/Scanpix
Johanna Alskog

När Ica Gruppen AB förra veckan presenterade sina delårssiffror, då presenterade koncernens vd Per Strömberg även planerna på att kraftigt expandera antalet vårdcentraler vid de större mataffärerna med anslutande apotek.

Ica Gruppen äger Apotek Hjärtat som i sin tur är storägare i Min Doktor. Det är Min Doktor som ska öka antalet fysiska kliniker med 12-15 per år, med målet att vara uppe i 80 kliniker inom ett antal år, skriver TT.

Strängare regler kan komma

Men det finns risk för att koncernens planer att växa som vårdaktör kan få käppar i hjulet. På regeringens uppdrag genomför Läkemedelsverket en översyn av begränsningarna för vem som får driva öppenvårdsapotek. Det förslag som myndigheten just har haft ute på en remissrunda innebär att lagen om handel med läkemedel ska ändras så att en vårdgivare inte ska kunna beviljas tillstånd att driva apotek eller vice versa.

De avgörande argumenten för förslaget att samma aktör inte ska kunna driva både vård och apotek, enligt rapporten, är risken att det kan leda till både ökad förskrivning av läkemedel och onödig vårdkonsumtion.

Läkemedelsverket föreslår med anledning av ovan att inte heller vårdgivare ska kunna beviljas tillstånd att driva öppenvårdsapotek. Öppenvårdsapotek ska inte heller kunna äga eller driva en vårdgivare då samma effekt kan uppnås åt båda hållen.

ur Läkemedelsverkets rapport

Läkemedelsverket vill inte kommentera hur Ica Gruppen skulle påverkas av förslaget, utan meddelar till Altinget att myndigheten nu ska gå igenom remissinstansernas synpunkter och att ett färdigt förslag kommer att lämnas till regeringen senast den sista september.

Icas planer ligger fast

Ica Gruppens och Min doktors utvecklingsplaner fortsätter framåt, enligt Ola Fernvall, chef för externa relationer på Ica Gruppen.

– Min Doktors planer för att expandera med fler fysiska kliniker påverkas inte av utredningen, skriver han i en kommentar till Altinget.

Ola Fernvall påpekar att riksdagen tittade på frågan för tio år sedan vid omregleringen och kom fram till att någon begränsning av möjligheterna att äga/driva både en vårdgivare och öppenvårdsapotek inte var nödvändig.

– Dessutom finns det inte någon affärslogik för Apotek Hjärtat att driva till läkarbesök istället för att hjälpa kunden på plats med kvalificerade råd och produkter. Vi efterlyser analys om varför en lagstiftning skulle behövas, och en analys om vilka konsekvenser en lagstiftning skulle få och hoppas att utredaren i sin slutrapport kommer lyssna på det.

Förslag från apoteksutredning

Läkemedelsverkets uppdrag från regeringen har sitt ursprung i Nya apoteksmarknadsutredningens delbetänkande som utredare Åsa Kullgren lämnade över till dåvarande socialminister Annika Strandhäll (S) i mars år 2017. Kullgren ansåg att det fanns behov av en översyn av vem som får äga apotek och apotekens möjligheter att äga och samarbeta med vårdtjänstföretag.

"Det kan, beroende på hur ägandeförhållandena ser ut, enligt utredningen finnas en risk för överförskrivning av läkemedel och att patienten inte får den mest ändamålsenliga behandlingen. Vidare skulle denna utveckling kunna påverka sjukvårdsutnyttjandet." skriver Kullgren i betänkandet.

Dokumentation

"Enligt de parter som Läkemedelsverket samrått med framgår att samrådsparterna ser risken att detta sker genom att vårdgivaren som arbetsgivare kan komma att påverka förskrivaren i sin yrkesutövning. På samma sätt finns risken att apoteket som arbetsgivare påverkar farmaceuter och annan personal att vid egenvårdsrådgivning i högre utsträckning hänvisa patienter till den egna vårdgivaren, trots att det kanske inte är vad patienten i det enskilda fallet behöver."

ur Läkemedelsverkets rapport



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00