Hon blir Pehrsons högra hand

”Jag är väldigt stolt över regeringsförhandlingarna”, säger riksdagsledamoten Gulan Avci (L) som utsetts till Liberalernas nya partisekreterare efter Maria Nilsson.

Gulan Avci (L) är Liberalernas nya partisekreterare.
Gulan Avci (L) är Liberalernas nya partisekreterare.Foto: Anders Wiklund/TT
Miranda Olsson

Sedan i våras är Gulan Avci (L) partiets jämställdhetspolitiska talesperson. Hon har suttit i riksdagen som ordinarie ledamot sedan 2018 och bland annat varit vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet. 

– Vi har jobbat ihop i många år och varit med om många framgångar, och en och annan motgång, tillsammans, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson på en pressträff.

Stolt över förhandlingarna

– Jag är väldigt stolt över de regeringsförhandlingar som nu har lett till att vi har fått starkt genomslag för att stärka jämställdheten de kommande åren, i regeringsställning, säger Gulan Avci.

Hon inleder sitt nya uppdrag som partisekreterare i en känslig tid för partiet, med intern splittring efter regeringsförhandlingarna och den överenskommelse som högerpartierna slutit.

– Jag ska åka runt och lyssna. Men det är också viktigt att komma ihåg att Liberalerna gick till val på att bilda en liberal borgerlig regering. Det är precis det vi gör nu, säger Avci på pressträffen.

Som tidigare ordförande för Liberala kvinnor och ett stort intresse för jämställdhetsfrågorna har Gulan Avci bland annat arbetat med frågor om hedersrelaterat våld och förtryck. Hon beskriver sig själv som en engagerad politiker som drivs av viljan att förändra och förbättra samhället i en liberal riktning, och ser framför sig ett långsiktigt arbete för att rusta partiet inför Europaparlamentsvalet 2024 och nästa riksdagsval 2026.

Gulan Avci, som varit ett av de namn som nämnts i ministerspekulationer, tar härmed över Maria Nilssons tjänst. Nilsson utsågs till Liberalernas partisekreterare i samband med att Johan Pehrson tillträdde som partiledare och det är ännu oklart vad hon ska göra härnäst.

Nämnda personer

Gulan Avci

Partisekreterare Liberalerna, riksdagsledamot, ledamot i partistyrelsen
Studier i statsvetenskap och religionsvetenskap

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00