Hallå där Björn Eriksson – Orolig över coronaeffekten på ungas hälsa

HALLÅ DÄR. Björn Eriksson är ordförande för Riksidrottsförbundet. Enligt honom är klubbarnas pressade ekonomiska situation på grund av pandemin en risk för barns och ungas hälsa.

Under hela pandemin har publikrestriktionerna slagit mot idrotten. I veckan kom nya förbud. Max åtta personer får delta i en allmän sammankomst. I praktiken innebär det publikförbud för klubbarna. Och även om träningar för barn och unga inte direkt träffas av restriktionerna är Björn Eriksson bekymrad.

– Träning är inte allmän sammankomst. I den meningen kan du säga att det inte drabbar oss. Å andra sidan är det så, att den normerande innebörden som statsministern påpekar gör att man ändå måste begrunda frågan.

– Jag är väldigt orolig att vi hamnar i en situation där just barn- och ungdomsidrotten upphör genom att möjligheterna blir på gränsen till oöverstigliga. Vår oro att det här kommer att få effekt på barn och ungdom är väldigt stark. I första hand för barn, men också unga vuxna där vi ser fallande deltagarsiffror. Man går ur föreningar och man rör sig mindre. Det där är en jättefarlig tendens.

Login