Grafik: Här talar politikerna på första maj

Efter två år med digitala tal och firanden uppmärksammas första maj återigen på gator och torg. Ministrar, parlamentariker och fackliga företrädare deltar vid arrangemang på flera håll i landet.

Statsminister Magdalena Andersson (S) och Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar ska båda tala i Stockholm på första maj. Tidigare statsminister Stefan Löfven (S) ansluter till firandet i Ale och Kungälv.
Statsminister Magdalena Andersson (S) och Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar ska båda tala i Stockholm på första maj. Tidigare statsminister Stefan Löfven (S) ansluter till firandet i Ale och Kungälv.Foto: Johan Nilsson/TT, Björn Larsson Rosvall/TT, Sune Grabbe/TT
Miranda Olsson

Förra året ombads den som ville uppmärksamma arbetarrörelsens dag att hänga ut något rött från balkongen och lyssna till digitala tal. I år återupptas mer traditionella former för firandet, med demonstrationståg och torgmöten runtom i landet.

Altinget har sammanställt de platser där nationella företrädare för Socialdemokraterna, LO och Vänsterpartiet håller första maj-tal på söndag. Alla ministrar i den socialdemokratiska regeringen skickas ut och ackompanjeras på vissa håll av företrädare från LO-förbunden.

Socialdemokraternas ordförande, statsminister Magdalena Andersson, stannar i huvudstaden. På förmiddagen håller hon tal i Sundbyberg och på eftermiddagen på Norra bantorget i centrala Stockholm där hon också får sällskap av europaparlamentariker och riksdagskandidat Jytte Guteland.

Partiet har i år två paroller: ”Sverige kan bättre” och ”Alla folks frihet”. Den senare har tagits fram med anledning av kriget i Ukraina.

– Det handlar förstås om vår övertygelse att det är med gemensamma krafter som vi kan lösa samhällsproblemen och för att visa vår solidaritet med folket i Ukraina. Tillsammans står vi starka, säger Magdalena Andersson i ett pressmeddelande.

De är tillbaka för att tala

Vänsterpartiet demonstrerar i år under parollen ”Allas välfärd”. Partiledare Nooshi Dadgostar ska tala i Kungsträdgården, Stockholm, och partiets ekonomisk-politiska talesperson Ali Esbati besöker Malmö och Lund. Hans företrädare Ulla Andersson håller tal i Gävle där hon är Vänsterpartiets förstanamn i regionvalet.

Tidigare statsminister Stefan Löfven kommer att ansluta till Socialdemokraternas första majfirande i Ale och Kungälv där han väntas hålla tal. Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin besöker Malmö och LO:s ordförande Susanna Gideonsson ska hålla tal på Götaplatsen i Göteborg. Karl-Petter Thorwaldsson, tidigare ordförande för LO och numera näringsminister, kommer att tala i Södertälje och Botkyrka.

Utrikesminister Ann Linde ska till Kalmar och Nybro tillsammans med Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm. Finansminister Mikael Damberg håller tal i Uppsala, försvarsminister Peter Hultqvist i Karlskoga och Örebro och EU-minister Hans Dahlgren åker till Gotland.

Endast Region Värmland blir utan ministerbesök i år. Där talar i stället Margot Wallström som var utrikesminister 2014–2019.

I norra Sverige talar bland annat skolminister Lina Axelsson Kihlblom (Umeå) och civilminister Ida Karkiainen (Örnsköldsvik). Söderut väntas bland annat kulturminister Jeanette Gustafsdotter (Karlskrona och Ronneby) och integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (Växjö) hålla tal.

Familjedag

Kristdemokraterna uppmärksammar den första maj på andra sätt. Partiledare Ebba Busch ska hålla tal på partiets Familjedag i Sundsvall med aktiviteter för familjen, ansiktsmålning och DJ.

Sverigedemokraterna, som tidigare pratat om att arrangera egna evenemang den första maj, meddelar till Altinget att de inte har planerat något i år utan i stället ”avser gästa andra arrangörers evenemang”.

Nämnda personer

Stefan Löfven

Styrelseordförande Sipri, styrelseordförande Olof Palmes minnesfond, styrelseledamot Stiftelsen Harald Edelstam
Svetsare (AMU i Kramfors)

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

Nooshi Dadgostar

Partiledare Vänsterpartiet
Juridikstuderande (Stockholms uni., 2009-)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00