Fler kan få lämna ut uppgifter till rättspsyk

RÄTTSSÄKERHET. Fler vårdgivare och myndigheter kan bli skyldiga att lämna ut uppgifter som behövs i rättspsykiatriska undersökningar. Det gäller bland annat privata aktörer inom hälso- och sjukvård. Det framgår av regeringens uppdrag till en ny utredning.

Den som bedriver hälso- och sjukvård privat regi omfattas inte av skyldigheten att lämna ut uppgifter till Rättsmedicinalverket vid en rättspsykiatrisk undersökning. Situationen ska nu ses över av en utredare på uppdrag av regeringen.
Den som bedriver hälso- och sjukvård privat regi omfattas inte av skyldigheten att lämna ut uppgifter till Rättsmedicinalverket vid en rättspsykiatrisk undersökning. Situationen ska nu ses över av en utredare på uppdrag av regeringen.Foto: Foto: Altinget
Per-Anders Sjögren

En del av uppdraget gäller de rättspsykiatriska undersökningar som Rättsmedicinalverket (RMV) genomför. Detta är undersökningar som senare avgör vilken påföljd som en misstänkt ska få: fängelse eller rättspsykiatrisk vård. Och

Dokumentation

BESLUTSPROCESSEN – KOMMITTÉDIREKTIV

Vad händer nu?

Utredaren Sigurd Heuman ska var klar med sitt uppdrag och redovisa slutsatserna för regeringen senast den 31 oktober 2017.

Kommittédirektiv 2017:75


Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00