Analys av 
Linda Berglund

Färdigförhandlat – KD och S styr i fyra regioner

Det blir en tydlig förflyttning till vänster i regionpolitiken. Socialdemokraterna styr i 13 regioner, i många fall i konstellationer som hittills varit otänkbara på riksnivå. 

Väljarnas röster i regionvalet har resulterat i flera nya samarbeten.
Väljarnas röster i regionvalet har resulterat i flera nya samarbeten.Foto: Janerik Henriksson / TT
Linda Berglund

70 dagar efter valet är det färdigförhandlat i regionpolitiken. Region Västernorrland var sist ut och trots att Moderaterna klev av den dåvarande majoriteten med S och L i maj så blir det fyra nya år tillsammans med S, med C som garant för majoriteten. Att Socialdemokraterna och Moderaterna gör gemensam sak har blivit en vanlig lösning i landets kommuner efter valet, men inte lika ofta på regionnivå. Partierna samarbetar i tre regioner, men det är bara på Gotland som de får egen majoritet.

I landet som helhet syns Socialdemokraternas ökade väljarstöd tydligt. Partiet ingår i 13 styren, nio av dem i majoritet, vilket är betydligt fler än 2018. Hittills har det bland annat aviserats mer pengar till vårdpersonalens löner och primärvård, men eftersom partiet måste ta hänsyn till olika konstellationspartner från höger är det oklart hur tydlig vänstersvängen kommer att bli, inte minst i de fem regioner där S samarbetar med Kristdemokraterna.

För KD:s tydliga vägval i regeringsfrågan avspeglas inte alls lika tydligt i regionpolitiken. Partiet finns numera representerat i samtliga regionfullmäktige och ingår i tolv regionstyren, i flera fall i konstellationer som överhuvudtaget inte kommer på fråga på riksnivå. I Jämtland Härjedalen bildar de majoritetsstyre med socialdemokrater och vänsterpartister, i Dalarna tillsammans med Centerpartiet, Socialdemokraterna och Dalarnas sjukvårdsparti.

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00