Debatt

Eliasson (L): De fyra målen är inskrivna i regleringsbrevet

SLUTREPLIK. Det är närmast en absurd känsla att som riksdagsledamot och lagstiftare debattera mot en statlig myndighet. Riksdagen har bestämt att det finns fyra specifika mål för funktionshinderspolitiken, skriver Bengt Eliasson (L). 

"Myndigheten har att förhålla sig till lag, riksdagen att stifta den"
"Myndigheten har att förhålla sig till lag, riksdagen att stifta den"Foto: Magnus Fröderberg
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Bengt Eliasson (L)
Talesperson i funktionsrättsfrågor och riksdagsledamot


Det är med viss förvåning jag tar del av Försäkringskassans debattinlägg och svar på min debattartikel apropå min interpellationsdebatt i riksdagen med statsrådet Lena Hallengren (S).

Läs också

Märklig debatt

Det är närmast en absurd känsla att som nationell politiker befinna sig i en politisk debatt och polemik med en statlig myndighetsföreträdare i ett högaktuellt politiskt ämne.

Jag debatterar gärna och länge med politiska motståndare och andra med olika åsikter men att politiskt debattera med/mot en statlig myndighet blir mycket märkligt som riksdagsledamot och lagstiftare.

Fyra specifika mål

Det är närmast en absurd känsla att som nationell politiker befinna sig i en politisk debatt och polemik med en statlig myndighetsföreträdare i ett högaktuellt politiskt ämne.

Bengt Eliasson (L)
Talesperson i funktionsrättsfrågor

Jag väljer därför återigen att enbart konstatera att för att de övergripande nationella målen för funktionshinderpolitiken ska kunna uppnås har riksdagen bestämt att det finns fyra specifika mål för funktionshinderspolitiken:

  • individuella stöd och lösningar för individens självständighet

  • principen om universell utformning

  • befintliga brister i tillgängligheten

  • att förebygga och motverka diskriminering.

Ett kraftfullt verktyg

Detta är inskrivet i Försäkringskassans regleringsbrev, som inte är lag men som utgår från den och som man också skall förhålla sig till.

Det är ett kraftfullt verktyg för att återupprätta den personliga assistansen och LSS – om det används. Myndigheten har att förhålla sig till lag, riksdagen att stifta den.

Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten: 

Försäkringskassan: Eliasson (L) ger en felaktig bild

Bengt Eliasson (L) målar upp en felaktig bild av en godtycklig handläggning, något som inte stämmer. Det är lagen, och inget annat, som reglerar rätten till ersättning, skriver Andreas Larsson från Försäkringskassan.

L: Regeringen måste snabbt följa upp Försäkringskassans arbete

Liberalerna är djupt oroade över att Försäkringskassans nya regleringsbrevet inte förefaller få genomslag, skriver Bengt Eliasson (L), talesperson i funktionsrättsfrågor.


Nämnda personer

Bengt Eliasson

Tidigare riksdagsledamot (L)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00