Efterfrågan på lungor ökar – trots rekordmånga organdonationer

Trots pandemin har antalet donerade organ ökat de senaste åren, enligt Socialstyrelsen. Under samma period har efterfrågan på lungor ökat, enligt Helena Almén på Nationellt donationscentrum. Efter en utdragen utredning väntas en donationsproposition komma under våren.

Donationsområdet är etiskt en het potatis och komplicerad juridiskt. De otydliga regelverket kring donation är svårt att förhålla sig till för personalen inom sjukvården.
Donationsområdet är etiskt en het potatis och komplicerad juridiskt. De otydliga regelverket kring donation är svårt att förhålla sig till för personalen inom sjukvården. Foto: Manuel Balce Ceneta/TT
Marie Lundahl

Enligt Socialstyrelsen har antalet donerade organ ökat de senaste åren tack vare ett målmedvetet informationsarbete inom hälso- och sjukvården. 

Under förra året avled 192 personer som valt att donera sina organ efter sin död, vilket är rekordmånga i Sverige. Det möjliggjorde att 631 organ kunde transplanteras vidare till svårt sjuka patienter. Men behovet av fler donatorer är fortsatt hög.