Det politiska trycket på att covid-vaccinera barn ökar

Det politiska trycket på att Sverige precis som andra europeiska länder ska börja vaccinera barn mot 12 år ökar. Till Altinget säger flera riksdagspartier att man väntar på nytt beslut från FHM. Även Barnläkarföreningen har svängt och vill nu vaccinera från 12 år. 

I flera europeiska länder inklusive de nordiska grannländerna vaccinerar man barn från 12 år mot covid-19.
I flera europeiska länder inklusive de nordiska grannländerna vaccinerar man barn från 12 år mot covid-19.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Marie Lundahl

Som Altinget tidigare rapporterat har flera europiska länder inklusive de nordiska grannländerna börjat vaccinera barn från 12 år mot covid-19. Senast i raden är Norge som bestämde sig förra veckan.

Opinionstrycket ökar

Opinionstrycket för att göra detta även i Sverige ökar, trots att Folkhälsomyndigheten (FHM) fortfarande står fast vid att det inte är nödvändigt.

Camilla Waltersson Grönvall (M).
Camilla Waltersson Grönvall (M). Foto: Fredrik Wennerlund

– Vi har vaccin som genomgått vetenskapliga tester och som är godkända för barn från 12 år. Barn och föräldrar borde själva få välja om de vill vaccineras, säger Camilla Waltersson-Grönvall (M), vårdpolitisk talesperson, till Altinget.

Förutom den ökande smittspridningen av deltavarianten bland yngre, samt risken för fler skolstängningar, pekar M på att samhället bör använda den vaccininfrastruktur som byggts upp innan regionerna monterar ner dem.

V: Få upp vaccineringsgraden

”Politiker är inte utbildade i epidemiologi även om Moderaterna verkar ha gått en snabbkurs” påpekar Vänsterpartiets vårdpolitiska talesperson Karin Rågsjö i ett skriftligt svar till Altinget.

Hon intygar dock att Vänsterpartiet inte har något emot vaccinering av barn från 12 år, men att det finns fler politiska prioriteringar:

Karin Rågsjö (V).
Karin Rågsjö (V). Foto: Denny Lorentzen

”Målsättningen är att få upp vaccinationerna i samtliga målgrupper. Vi är inte där än. Allt krut måste ligga på det. ”

”Vad experterna redan säger”

Om det är experter på smittskydd och vaccinering snarare än politiker som ska driva frågan om vaccinering från 12 år, anser dock Camilla Waltersson-Grönwall (M) är en icke-fråga.

– Jag hänvisar bara till vad experterna redan säger. Vaccinen är godkända från 12 år och uppåt, säger hon.

– I andra länder har både experter och politiker varit överens om att det ska göras. Också Barnläkarföreningen står bakom detta nu.

Barnläkarföreningen har svängt

Barnläkarföreningen – som tidigare varit emot vaccinering av barn – svängde förra veckan och anser nu att det är motiverat.

I söndagens Agenda i SVT förklarade Lotta Nordenhäll, ordförande för Barnläkarföreningen, att den ökande smittspridningen och det förbättrade kunskapsläget om biverkningar talar för vaccinering av barn.

– Sammantaget tycker vi nu att fördelen med att vaccinera överväger riskerna, säger hon.

Barnläkarföreningen förväntar sig att Folkhälsomyndigheten snart kommer att öppna för vaccinering av barn från 12 år.

– Det kommer nog komma ganska snart. Vi har haft en bra dialog med dem hela tiden, jag tror att de kommer att fatta ett klokt beslut, säger Lotta Nordenhäll.

MP: Tydligare skillnad

Nicklas Attefjord (MP), hälso- och sjukvårdspolitisk talesperson, understryker att Miljöpartiet anser att vaccineringsbeslut är en fråga för den medicinska professionen.

Nicklas Attefjord (MP).
Nicklas Attefjord (MP). Foto: Fredrik Hjerling

Däremot har han haft kontakt med oroliga föräldrar till barn i olika riskgrupper.

”...det kunde göras en tydligare skillnad mellan hur den enskilda läkaren bedömer risken/skyddet av vaccin utifrån den enskilda patienten och de bedömningar/avvägningar som görs på populationsnivå.” skriver han till Altinget.

L: Prioritera riskgrupper

Även Liberalerna vill invänta expertisens perspektiv men trycker på att riskgrupper – oavsett om det är barn eller äldre – ska prioriteras:

”... vacciner ska erbjudas yngre åldersgrupper allteftersom de visar sig säkra – först barn 12-15 år, men eventuellt ännu längre ned i åldrarna om faktaunderlag visar att det är klokt. ” skriver Lina Nordquist (L), vårdpolitisk talesperson, till Altinget.

KD: besked bör komma i närtid

Inte heller Kristdemokraterna vill föregå experternas vaccineringsbedömning för de yngre åldrarna.

Acko Ankarberg Johansson (KD).
Acko Ankarberg Johansson (KD). Foto: KD

”Nu har Svenska Barnläkarföreningen gett besked om att de förordar att barn 12-15 år rekommenderas vaccin. Det gör att ett besked bör komma i närtid från Folkhälsomyndigheten.” säger Acko Ankarberg Johansson (KD), vårdpolitisk talesperson och socialutskottets ordförande, i ett skriftligt svar till Altinget.

”Det är viktigt att såväl skolor som hälso- och sjukvård kan förbereda för det fortsatta vaccinationsarbetet” 

Nämnda personer

Camilla Waltersson Grönvall

Socialtjänstminister (M)
Lärarutbildning svenska/engelska (ej avslutad), Högskolan i Karlstad och Göteborgs universitet

Karin Rågsjö

Riksdagsledamot (V), sjukvårdspolitisk talesperson
Socionom (Stockholms uni. 1978)

Acko Ankarberg Johansson

Sjukvårdsminister (KD)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00