Den slutna ungdomsvården ska skärpas

UTREDNING. Nu tillsätter regeringen en utredning för att se över den slutna ungdomsvårdens kvalitet, strafftider och utslussning i samhället. Det meddelade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) och Rasmus Ling (MP) på en pressträff under onsdagen.

Som Altinget rapporterade tidigare i veckan pågår en upprustning och ett utvecklingsarbete inom Statens institutionsstyrelse (SiS). I går, onsdag, presenterade justitieminister Morgan Johansson (S) och Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Rasmus Ling ytterligare åtgärder. En översyn av den slutna ungdomsvården ska göras.

Utredningen ska se över hur kvaliteten i verksamheterna kan förbättras, hur strafftiderna kan anpassas efter brottens allvar och hur utslussning tillbaka till samhället kan utvecklas.

– Det grova våldet är ett av de största samhällsproblem vi har. Verksamheten på slutna avdelningar måste förbättras så att de unga brottslingarna efter att ha avtjänat sitt straff kan komma ut i samhället igen och vara mindre farliga. Både för omgivningen och sig själva, säger Rasmus Ling, till Altinget.

Login