Två ungdomshem får ny högre säkerhetsnivå

SÄKERHET. En ny och högre säkerhetsklass med bättre teknisk och fysisk säkerhet ska införas på två ungdomshem, samt fler avdelningar för slutenvård (LSU) i hela landet. Gd Elisabet Åbjörnsson Hollmark vill även införa en bättre grundutbildning för personalen.

Under måndagen kungjorde socialminister Lena Hallengren (S) och Statens institutionsstyrelses generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark att myndigheten inför en ny, högre säkerhetsnivå på två av sina ungdomshem, Tysslinge i Södertälje och Johannisberg i Kalix.

– Vi ser att allt fler fall finns där unga begår grova brott. Gängkriminaliteten kryper ner i åldrarna och med det också ungas våldskapital, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff under måndagen.

På de två ungdomshemmen ska ungdomar som bedöms ha högst risk för våld och hot placeras. Både den tekniska och fysiska säkerheten ska förbättras. Rymningar och fritagningar har ökat de senaste åren, och den nya säkerhetsklassen innebär att det ska bli extra svårt att rymma eller frita ungdomarna.

Login