Christian Carlsson (KD): ”Jag ska ta upp frågan om hjärnplan med ministern”

Det behövs ett samlat grepp kring psykisk hälsa och sjukdomar i hjärnan. Det säger socialutskottets ordförande Christian Carlsson (KD). ”Sedan exakt vilken form det sker i, det får vi återkomma till”, säger han till Altinget.

Socialutskottets ordförande Christian Carlsson var en av värdarna för seminariet.
Socialutskottets ordförande Christian Carlsson var en av värdarna för seminariet.Foto: Henrik Montgomery/TT
Linda Berglund

Sverige bör göra som Tyskland och Norge och införa en nationell hjärnplan. Den slutsatsen presenterades vid ett riksdagsseminarium i förra veckan. Seminariet byggde på den rapport som var klar redan förra året och som har Hjärnfonden som uppdragsgivare, men som aldrig presenterades då. Arbetsgruppens ordförande var dåvarande psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren och när hon dödades i Almedalen sköts presentationen på framtiden.

Arbetsgruppen har varit tvärsektoriell, och har en lång rad förslag på hur arbetet med hjärnans sjukdomar, så väl somatiska som psykiska, ska intensifieras.

Christan Carlsson säger att den snabba samhällsförändringen de senaste åren gör att det behövs ett samlat grepp kring hjärnan och att politiken kan inspireras av till exempel det pågående arbetet med att uppdatera cancerstrategin.

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00