Carolina Klüft blir hedersdoktor

Carolina Klüft har blivit utnämnd till medicine hedersdoktor vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Hon får utmärkelsen för sitt arbete med att inspirera barn och unga till en aktiv livsstil.

Ditte Roslund

Sedan hon avslutade sin karriär som elitidrottare har Carolina Klüft engagerat sig för fysisk aktivitet bland unga. Sedan 2019 är hon verksamhetschef för Kronprinsessparets organisation Generation Pep, som arbetar för alla barns möjlighet att leva ett aktivt liv.

Klüft ingår sedan innan i styrgruppen för Centrum för hälsa och prestationsutveckling vid Göteborgs universitet, och enligt dekan Agneta Holmäng ligger hennes arbete väl i linje med aktuell forskning på området.

– Genom utnämningen av vår nya hedersdoktor knyter Sahlgrenska akademin till sig en ny kraft i frågor som ligger både Sahlgrenska akademin och Carolina Klüft nära, nämligen att förebygga ohälsa genom hälsosamma matvanor och fysisk aktivitet. Genom sitt arbete i Generation Pep inspirerar Carolina Klüft både organisationer och enskilda personer, och jag vet att hon alltid är mycket noga med att den information hon för fram har vetenskaplig evidens, säger Agneta Holmäng i ett pressmeddelande.

Nämnda personer

Carolina Klüft

Verksamhetschef Generation pep, medicine hedersdoktor Göteborgs universitet

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00