Astra Zenecas vd byter till Svenskt Näringsliv

VD-BYTE. Astra Zenecas Vd Jan-Olof Jacke tar över när Carola Lemne lämnar sin post på Svenskt Näringsliv. 

Svenskt Näringslivs styrelse har utsett Jan-Olof Jacke till ny vd. Sedan 2013 är Jan-Olof Jacke vd för Astra Zeneca AB. Dessförinnan har han haft flera tunga roller inom Astra Zeneca, bland annat som chef för deras globala finans- och inköpsorganisation inom research och development. Jan-Olof Jacke är ordförande för Ung Företagsamhet och ledamot i styrelsen för Svenskt Näringsliv. Han sitter också i styrelserna för Svenska Mässan, ICC Sverige och Mentor Sverige.

– I hela mitt yrkesliv har jag verkat i en mycket konkurrensutsatt och kunskapsintensiv del av näringslivet. Jag har jobbat för att verksamhet i Sverige ska hävda sig i den miljön. Att nu få ägna mig helhjärtat åt det svenska företagsklimatet känns som en naturlig fortsättning såväl som en stor förmån och viktig utmaning, säger Jan-Olof Jacke i ett pressmeddelande. 

Läs också: Carola Lemne lämnar Svenskt Näringsliv

Svenskt Näringslivs ordförande Fredrik Persson kommenterar beslutet. 

– I sina roller i AstraZeneca har Jan-Olof under många år haft en tät dialog med politiken i syfte att skapa bästa möjliga förutsättningar för att bedriva kunskapsintensiv verksamhet i Sverige. Jan-Olof är uppväxt i en småföretagarfamilj och har god förståelse för den verklighet som mindre företag upplever.

Jan-Olof Jacke kommer att tillträda som vd för Svenskt Näringsliv senare i år. Nuvarande vd, Carola Lemne har tidigare berättat att hon bestämt sig för att lämna Svenskt Näringsliv. 

Forrige artikel Rättspsykiatriskt register ska bort Næste artikel Friare tyglar när staten granskar vården Friare tyglar när staten granskar vården
Finansministern om regionernas väntan på anslag

Finansministern om regionernas väntan på anslag

FINANSER. Finansminister Magdalena Andersson (S) talade på SKL:s valkongress men gav inga svar på frågor om vårbudgeten. Däremot medgav hon att regeringen väntat för länge med att fördela medel från M+KD-budgeten.