Apoteksutredare Åsa Kullgren lämnar uppdraget

LÄKEMEDEL. Regeringen har både förlängt och utökat apoteksmarknadsutredningens uppdrag. Men apoteksutredaren Åsa Kullgren kommer att tacka för sig i slutet av februari, därefter får någon annan ta vid.

Apoteksmarknadsutredare Åsa Kullgren kommer inte att ta sig an det utvidgade uppdraget från regeringen, det får hennes efterträdare göra.
Apoteksmarknadsutredare Åsa Kullgren kommer inte att ta sig an det utvidgade uppdraget från regeringen, det får hennes efterträdare göra.Foto: Socialdemokraterna
Johanna Alskog

Senast på nyårsafton skulle apoteksmarknadsutredaren har lämnat över sina förslag till regeringen och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S). Men utredaren Åsa Kullgren har nu fått förlängd tid och kommer att lämna huvudbetänkandet senast den 28 februari. Därefter lämnar hon sitt uppdrag som utredare, vilket innebär att regeringen kommer behöva hitta en ny utredare som kan ta sig an det utökade utredningsuppdrag som regeringen också har beslutat om.

– Det är på grund av mitt nya jobb. Jag hinner inte med, säger Åsa Kullgren som har börjat arbeta på Åklagarmyndigheten.

Hon väljer att ligga lågt vad gäller regeringens utvidgade apoteksuppdrag.

– Jag har inget att säga om dem, det får den nya utredaren kommentera, säger hon.

Apoteksförening kritisk till nytt uppdrag

I det nya, utökade direktivet vill regeringen bland annat att utredaren överväger om apotekens handelsmarginal för receptbelagda läkemedel utanför läkemedelsförmånerna bör regleras. Detta med anledning av att allt fler receptbelagda läkemedel ligger utanför läkemedelsförmånen. Priserna på dessa läkemedel är i dag helt oreglerade, både i tillverknings- och apoteksled.

Regeringens direktiv till utredaren har fått Sveriges apoteksförening att reagera. Föreningen anser att det inte kommer att ge lägre priser för konsumenterna om man reglerar marginalen i apoteksledet och inte priserna i läkemedelsleden.

Johan Wallér, vd på Sveriges apoteksförening, säger att det finns en mycket effektivare väg till förbättring. I dag är nämligen inte apoteken tillåtna att byta ut ett förskrivet läkemedel, om det ligger utanför läkemedelsförmånerna, mot ett annat läkemedel med samma substans. Detta att jämföra med läkemedel inom förmånen där apoteket ska byta ut, för att spara åt staten.

Apotekens möjlighet att förhandla pris med läkemedelsindustrin för dessa läkemedel är mycket liten på grund av detta och det är där prisproblemet ligger, enligt Wallér.

– Det är helt obegripligt att det inte är tillåtet, säger Johan Wallér till Altinget.

TLV på Apoteksföreningens linje

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket lämnade i mars 2015 ett förslag till regeringen om att ändra reglerna i den riktning som Svensk apoteksföreningen föreslår. Det var ett förslag som välkomnades av många remissinstanser, skriver regeringen i direktiven, men pekar också på att flera menade att "många av dagens problem skulle lösas om apotekens handelsmarginal reglerades".

Välkommet med marknadskoll

Johan Wallér är mer positiv till andra delar i uppdraget där utredaren ska se över delar av marknaden. Det gäller marknaden för dosdispenserade läkemedel respektive marknaden för extemporeläkemedel.

– Det händer saker hela tiden, det kommer ny lagstiftning och marknaden utvecklas. Det är bra att man vid behov ser över hur marknaden fungerar, säger han.

Om det slutbetänkande som Åsa Kullgren ska presentera i slutet av februari säger Johan Wallér att det är ett omfattande uppdrag utredaren har haft och att han särskilt hoppas på förslag i vissa delar.

– Frågan om tillgänglighet till läkemedel är viktig, vi hoppas på skarpa förslag som ger apoteken bättre förutsättningar för en ökad tillgänglighet som kommer patienterna till godo.

– Frågan om tillgänglighet på läkemedel är viktig, vi hoppas på skarpa förslag som ger bättre tillgänglighet.

Det är oklart när regeringen avser att tillsätta en ny utredare.

Slutbetänkandet ska lämnas över till regeringen senast den 31 december nästa år, 2017.

 

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN – KOMMITTÈDIREKTIV

Vad händer nu?

Den nuvarande utredaren lämnar sitt huvudbetänkande den 28 februari nästa år, 2017. Den nya utredaren ska lämna sitt betänkande senast den 31 december 2017.

Regeringens direktiv till apoteksmarknadsutredningen

Ökat fokus på kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden kommittédirektiv 2015:118

Tilläggsdirektiv till Nya apoteksmarknadsutredningen kommittédirektiv 2016:105

Utredaren ska

  • Se över marknaden och regelverket för extemporeläkemedel och lagerberedningar
  • Se över marknaden och regelverket för maskinell dosdispensering
  • Analysera om apotekens handelsmarginal bör regleras för receptbelagda läkemedel utanför läkemedelsförmånerna
  • Lägga fram förslag som möjliggör för sjukhusapotek att ansöka om licens för läkemedel via den elektroniska kommunikationslösningen för licensansökan
  • Lämna förslag till en effektiv och patientsäker distribution av prövningsläkemedel till försökspersoner och prövningsställen

Nämnda personer

Åsa Kullgren

Åklagare och ordförande Eskilstuna energi och miljö
Jurist (Lunds uni. 1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00