Debatt

Aleris: Rikta blicken mot Danmark, Acko Ankarberg Johansson

Sverige kan inte utreda bort vårdköerna. Samtidigt som regionerna säger upp vårdavtal med privata aktörer slingrar sig köerna allt längre. Det är dags att följa Danmarks exempel. Det skriver Jens Eriksson och Kenan Harbas, Aleris Sverige. 

”Vi är glada över att kunna hjälpa alla patienter som kommer till oss, men skulle också vilja att den svenska regeringen tar initiativ till att fler patienter kan få behandling av privata vårdgivare genom den offentligt finansierade sjukvården”, skriver Aleris. 
”Vi är glada över att kunna hjälpa alla patienter som kommer till oss, men skulle också vilja att den svenska regeringen tar initiativ till att fler patienter kan få behandling av privata vårdgivare genom den offentligt finansierade sjukvården”, skriver Aleris. Foto: Henrik Gustafsson Nicander/TT/
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

"Lång väntetid är inte god kvalitet", säger Danmarks hälsominister, Sophie Løhde, och tar initiativ för att privata vårdgivare i större utsträckning ska få bidra till att minska vårdköerna för danska patienter. På en pressträff i förra veckan presenterade den svenska regeringen ett åtgärdspaket för sjukvården där man aviserade förslag på engångsinsatser för att korta vårdköer. Kommer den svenska regeringen med sjukvårdsministern, Acko Ankarberg Johansson, i spetsen att ta ett liknande initiativ?

Rekordlånga väntetider

Väntetiderna för operation är nu mycket långa. Patienter i Sverige kan få vänta år, inte månader, för behandlingar som privata vårdgivare vanligtvis och skyndsamt kan hjälpa till med. Liksom i Danmark har väntetiderna i Sverige byggts upp över tid, i samband med pandemin, och har sedan fortsatt att öka. Den danska regeringen, till skillnad mot den svenska, vidtog åtgärder redan förra året och etablerade ett snabbspårsprogram där privata vårdgivare kunde hjälpa till att behandla patienter på områden med särskilt långa väntetider. På så sätt har allt fler patienter fått behandling på statens bekostnad med hjälp av privata vårdgivare – som en del av den offentliga vården. Nu tar den danska regeringen ytterligare steg för att se till att danska patienter får den hjälp de behöver – utan att behöva vänta i månader i vårdköer eller på egen hand köpa sig ut ur kön.

Trots att de svenska vårdköerna är minst lika långa har regeringen istället valt att försöka utreda bort vårdköerna samtidigt som regionerna tar allt mindre hjälp av privata vårdgivare.

Här hemma händer precis tvärtom. Trots att de svenska vårdköerna är minst lika långa har regeringen i stället valt att försöka utreda bort vårdköerna samtidigt som regionerna tar allt mindre hjälp av privata vårdgivare. Regioner säger upp avtal med privata vårdgivare, eller minskar på volymerna i sina avtal. Samtidigt står patienterna i kö – och patienternas lidande och vårdbehov bara ökar. Även om alla vet att vårdköer är en dyrare lösning för vården, för samhället och för den enskilda patienten.

Ta inspiration av Danmark 

Majoriteten av patienterna som fått vård på Aleris har kommit till oss inom ramen för avtal med regionerna. I dag minskar denna andel och andra vårdgivare rapporterar om en liknande utveckling. Vi är glada över att kunna hjälpa alla patienter som kommer till oss, men skulle också vilja att den svenska regeringen tar initiativ till att fler patienter kan få behandling av privata vårdgivare genom den offentligt finansierade sjukvården. När motsatsen nu händer, underlättar regeringen faktiskt för en utveckling som splittrar sjukvården – något som ingen av oss vill se. För patienter som inte får behandling inom den offentliga sjukvården återstår att själva finansiera sin vård, vilket för många inte är möjligt.

Patienter som väntar på vård är inte bara omänskligt. Det leder till en delad sjukvård. Kanske är det denna insikt som kommer att få den svenska regeringen ​​att följa Danmarks exempel – och skapa avtal så att även svenska patienter kan få behandling av privata vårdgivare, så att vårdköerna minskar?

Vi upplever att patienterna är trötta på att vänta, med all rätt. Att den svenska regeringen tar inspiration av Danmark vore ett steg i rätt riktning.

Nämnda personer

Acko Ankarberg Johansson

Sjukvårdsminister (KD)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00