Årets visselblåsare förde bok över räddade patienter

Läkaren Beata Oscarsson får Sjukhusläkarnas utmärkelse Årets visslare, detta för att ha skrivit en lista över patienter som skulle ha dött om den då nedläggningshotade akutmottagningen i Lidköping inte hade funnits.

Beata Oscarsson och Sjukhusläkarnas ordförande Elin Karlsson.
Beata Oscarsson och Sjukhusläkarnas ordförande Elin Karlsson.Foto: Sjukhusläkarna/Björn Qvarfordt
Albin Bohlin

Mellan 2007 och 2015 sammanställde narkosläkaren Beata Oscarsson och hennes kollegor en lista över patienter som kom in till akutmottagningen i Lidköping som inte skulle ha överlevt om de inte hade fått vård på plats. Det blev sammanlagt 35 personer.

Akutmottagningen i Lidköping hade varit nedläggningshotad länge och stängdes slutligen 2023, men överlevde så länge bland annat tack vare listan.

Nu får Beata Oscarsson Sjukhusläkarnas pris Årets visslare.

– Det är hedersamt att få priset. Jag är stolt över att jag har stått upp för patientsäkerheten, vilket är min skyldighet som läkare. Samtidigt känns det dubbelt. Det är varken kul eller behagligt att vara visselblåsare, säger Beata Oscarsson i ett pressmeddelande.

Listan resulterade i att Skaraborgs sjukhus valde att polisanmälde henne för dataintrång.

– Registreringen som vi gjorde sköttes av vårdande läkare under pågående vårdtid och då är man självklart inne i journalen. Vi gjorde avidentifierade noteringar om patienterna. Syftet var hela tiden att rädda liv. Jag trodde att jag skulle få ett erkännande från arbetsgivaren, men i stället blev det precis tvärtom.

Sjukhusläkarnas ordförande Elin Karlsson tycker att agerandet hos Årets visslare visar på ett stort mått av civilkurage.

– Vårt uppdrag som läkare innebär att vi ska agera utifrån vår yrkesetik, att ge vård efter medicinska behov och se till patienternas bästa. Beata Oscarsson har visat svart på vitt vilken livsavgörande betydelse akuten i Lidköping har haft. Hennes agerande visar ett starkt medicinskt ledarskap med en tydlig autonomi och ansvarstagande. Vi behöver fler som vågar slå larm på detta sätt, säger hon i pressmeddelandet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00