Lista: Regeringens nya vaccin- och sjuklönemiljarder i vårändringsbudgeten

Under måndagen meddelade socialminister Lena Hallengren (S) och finansminister Mikael Damberg (S) att regeringen skjuter till extra pengar för bland annat vaccinering och smittsäkra högskoloeprov i kommande vårändringsbudget.

Socialminister Lena Hallengren (S) och finansminister Mikael Damberg (S) på en pressträff om budgetpengar till ytterligare pandmiåtgärder.
Socialminister Lena Hallengren (S) och finansminister Mikael Damberg (S) på en pressträff om budgetpengar till ytterligare pandmiåtgärder.Foto: Jessica Gow/TT
Marie Lundahl

Under en pressträff på morgonen presenterade socialminister Lena Hallengren (S) och finansminister Mikael Damberg (S) att regeringen vill avsätta 1,2 miljarder i vårändringsbudgeten till pandemiåtgärder. Detta för att täcka kostnaderna för en fjärde vaccindos till äldre och potentiell påfyllnadsdos till yngre, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

Totalt omfattas 8 miljarder av vårändringsbudgeten till att täcka kostnader för pandemin framöver. 5,8 miljarder ska täcka kostnader för sjuklöneersättning till företag.

– Pandemin är inte över, men den har gått in i en annan fas. Fortfarande krävs satsningar för att hantera effekterna av två års pandemi, säger Lena Hallengren på pressträffen.

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00