90 miljoner kronor till biologiska läkemedel

INNOVATION. 90 miljoner kronor ska korta steget för biologiska läkemedel från forskning till tillverkning. Innovationsministerns förhoppning är att det också ska leda till fler jobb.

Som ett led i de nyligen lanserande samverkansprogrammen satsar regeringen nu 90 miljoner kronor på utvecklingen av biologiska läkemedel.

– Det här kommer att underlätta för små och medelstora företag att växa och skapa jobb i Sverige. Regeringen tar med den här satsningen initiativ till samverkan med näringslivet men också med akademin och andra aktörer, kommenterar närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) i ett pressmeddelande.  

Tillsammans med det multinationella läkemedelsföretaget GE Healthcare ska regeringen specifikt inrikta sig på utveckling av biologiska läkemedel och förhoppningen är att steget från forskning till industriell produktion ska kortas. Syftet är att Sverige ska ha en ledande position inom life science och den biologiska läkemedelsproduktionen. För tio år sedan var ett av tio storsäljande läkemedel biologiska, idag är det åtta av tio, meddelade Damberg.

Login