Ditt verktyg för att hålla koll på lagstiftningen

NYTTA. Altinget hjälper dig hitta rätt och spåra lagförslag i den snåriga beslutsdjungeln. Ett verktyg för dig som sysslar med politisk påverkan eller som bara vill ha bra koll på vad som händer i sakpolitiken.

Altinget rapporterar om sakpolitik inom flera olika politikområden. 

Sakpolitik handlar i grund och botten om att stifta lagar. Altinget har därför byggt en databas där de senaste årens förslag och beslut som leder fram till lagändringar finns med. Vi kallar det för Beslutskedjan. Du som prenumerant har tillgång till hela databasen.

Så fort ett nytt steg i någon av alla beslutskedjor tas av regering eller riksdag hamnar det i databasen. Dessutom kopplar vi successivt till artiklar och debattartiklar som skrivs i ämnet. Det gör att du som användare direkt får överblick var i lagstiftningen ett ärende ligger men också hur reaktionerna på förslaget har varit.

Beslutskedjor i vårdpolitiken

På Altinget Vård&Hälsa kan man exempelvis följa regeringen arbete med att uppfylla löftet om att personer med behov av hjälp med andning och sondmatning ska åter få rätt till assistans – samt även hitta Altingets rapportering om kritiken mot hur löftet uppfylls.

Ett annat exempel är kartläggningen och preciseringen av undersköterskeyrket, en process som nu nått så långt i beslutskedjan att regeringen har fått ett förslag på bordet från utredaren Harriet Wahlberg.

Översikt och detaljer

När du gått in på en enskild beslutskedja finns det korta sammanfattningar för varje steg i beslutsprocessen. Men vill du läsa mer i detalj om förslaget eller olika reaktioner på förslaget så går det såklart att klicka sig vidare till grunddokumenten eller till artikeln i sin helhet.  

Beslutskedjan hjälper dig att:

  • Hålla koll på viktiga datum – i beslutskedjans överskådliga vy samlas till exempel sista datum för utredaren att redovisa uppdraget och sista datum att svara på remissen.
  • Hålla dig uppdaterad om ett specifikt ärendet – med utdrag från regeringen och riksdagens sammanfattningar samlade på samma ställe får du snabbt en överblick över det som rör dig.
  • Bevaka omvärldens reaktioner – eftersom Altingets egna journalistik ofta är kopplade direkt till särskilda lagstiftningsprocesser länkas relevant journalistik direkt till en beslutskedja. Det gör det möjligt för dig som användare att snabbt bilda dig en uppfattning om vad relevanta aktörer sagt, gjort och tyckt om ett specifikt förslag. Även debattartiklar som berör ett lagförslag är kopplade till beslutskedjan.
  • Snabbt hitta vad du behöver – genom sökfunktionen kan du avgränsa sökresultaten efter tid, område och var i lagstiftningsprocessen ärendet befinner sig.

Forrige artikel Karolinska varslar 550 anställda Karolinska varslar 550 anställda Næste artikel Fem vårdfrågor där socialutskottet vill se resultat Fem vårdfrågor där socialutskottet vill se resultat
Professor: Fel av Folkhälsomyndigheten att göra 70-åringar till riskgrupp

Professor: Fel av Folkhälsomyndigheten att göra 70-åringar till riskgrupp

ÅLDERISM. Delegationen för senior arbetskraft har nyss släppt rapporten "70 är det nya 50" om äldres hälsa. Enligt författaren Ingmar Skoog är Folkhälsomyndighetens underlag för bedömning av 70-åringar under coronakrisen undermåligt.

– Nästan som ett studentarbete, säger han till Altinget.

Fd testkoordinator: Sverige behöver en annan coronastrategi

Fd testkoordinator: Sverige behöver en annan coronastrategi

AVHOPP. Professor Harriet Wallberg fick inte det operativa utrymme hon hoppats på och var testkoordinator för covid-19 under endast tre veckor. Enligt Wallberg behöver Sverige börja testa alla med symptom och påbörja smittspårning igen.