Trögt att begränsa vinster i välfärden

VINSTER.  Inom kort kommer regeringen och Vänsterpartiet att tillsätta den nya utredningen med uppdrag att kraftigt begränsa vinster i välfärden. Men det lär dröja innan ett vinstförbud blir verklighet. 

Den utredning om ägarprövning av företag i välfärden som alliansregeringen tillsatte skjuts samtidigt upp ytterligare. Utredningen fick i höstas ett snävare uppdrag av civilminister Ardalan Shekarabi (S). Samtidigt hoppade den förra utredaren Eva Lindström av uppdraget.

Utredningen skulle egentligen ha tittat på hur man kan skärpa kraven på de som äger och driver företag inom välfärdssektorn. Men det som är kvar är enbart förslag om ägar- och ledningsprövning. Trots att utredningen blivit avlövad hann man inte klart i tid till årsskiftet. I efterhand har nu regeringen beslutat om att ge utredningen förlängt till den 31 januari.

Ägarprövningsutredningen tillsattes av den förra regeringen och syftet var att ”ytterligare säkra samhällets krav på att de som äger och driver företag inom skola, vård och omsorg ska ha ett långsiktigt och seriöst engagemang och bedriva en god och högkvalitativ verksamhet”.

Login