Strandhäll fick ge svar om ungas psykiska ohälsa

FOLKHÄLSA. Siffrorna för antalet unga som mår psykiskt dåligt stiger. Under en paneldebatt satte en statsvetare och en partikollega press på socialminister Annika Strandhäll (S) genom att efterfråga insatser.

Ungas psykiska ohälsa bör ses som vår tids största folkhälsoproblem, enligt statsvetaren Torsten Kjellgrens rapport “Hälsa framtiden”. Den presenterades vid ett seminarium under torsdagen. Rapporten tar upp varför allt fler unga mår psykiskt dåligt, så som ökad kravbild i skolan, hårdare arbets- och bostadsmarknad och sociala medier.

– Det finns flera dimensioner av den här problematiken. Dels så finns det ett stigma, många unga upplever att hjälpen är otillgänglig, svårt att navigera i vårdkedjan och det är framförallt långa väntetider, säger Torsten Kjellgren. 

Men i rapporten föreslås även lösningar som kan bidra till att stoppa de stigande siffrorna. Torsten Kjellgren pekade på att krävs stora investeringar nu, som kommer ge avkastning på långsikt. Om man inte gör något nu, kommer det istället få mycket större samhällsekonomiska konsekvenser längre fram. 

Login