SKR:s vd Staffan Isling slutar – ”Har varit extrema tider”

Efter två och ett halvt år på vd-posten ska Staffan Isling nu sluta som vd på SKR. Men han uppger att han kommer sitta kvar fram tills att en ny vd har kommit på plats.

Foto: Thomas Carlgren/SKR
Josefin Lingström

Staffan Isling tillträdde som vd för Sveriges kommuner och regioner (SKR) hösten 2019, då efterträdde han Vesna Jovic. Nu har han meddelat sin avgång. 

– Det var så att jag hade ett förordnade fram till november förra året. Då ville de att jag skulle fortsätta fram tills man börjar den nya kongressperioden. Då ställer jag upp fram till dess att det finns en ny vd, säger Isling till Altinget.

Annonsen för en ny vd ligger ute och tjänsten kan sökas fram till början av april. Det finns ännu inget datum på när Isling slutar, utan han kan tänka sig vara kvar trots att det kan ta uppemot ett år att hitta en ny vd.

– Jag jobbar ända in i kaklet, jag känner mig väldigt motiverad att fortsätta arbeta, säger Isling.

– I två år av min tid som vd har det varit en pandemi. Nu har vi fokus på kriget i Ukraina. Så jag jobbar nu med det. Jag känner mig väldigt motiverad att jobba med denna kris också, även om det är annorlunda mot en pandemi.

Hur ser du på dina år som vd på SKR?

– Det har varit extrema tider. För nästan exakt två år sedan gick många av oss hem och jobbade hemma. Vi har jobbat under otroliga omständigheter. Det har varit fantastiska prestationer av personalen ute i regioner och kommuner. Men det var inte roligt våren 2020, de som arbetade på äldreboenden slet och fick ändå bara kritik av många.

Vad kommer du minnas mest från den här tiden?

– Det har varit uppställningen från de som arbetat i regioner och kommuner. Alla de som burit ansvaret för välfärden under den här perioden. Vi har kunnat visa den svenska befolkningen vilken styrka som finns i välfärden.

Finns det någon särskild händelse som du kommer minnas?

– När vi en helg under pandemin sydde ihop ett avtal som gjorde att de 290 kommunerna kunde få skyddsutrustning. Genom att inköpscentralen Adda fick köpa in skyddsutrustning och de mindre kommunerna kunde få det som de saknade.

– Vi lyckades få i gång en stor apparat på tre veckor. Kommuninvest och de fyra största kommuner säkrade finansieringen, i samarbete med SKR och Adda. Då kunde Adda börja köpa in skyddsutrustning. Det känner jag mig väldigt stolt över.

Vad ska du göra när du slutat som vd på SKR?

– Jag kommer fortsätta jobba, jag känner mig pigg. Jag har sex månader på mig att fundera, men jag hinner inte tänka på det. Jag har fullt fokus på mitt arbete nu, jag har inte tid att tänka på vad jag ska göra sen. Den dagen får vi se, jag får återkomma.

Innan vd-posten på SKR var Isling regiondirektör i Region Uppsala. Dessförinnan har han varit kommunchef i Örebro, Tyresö, Haparanda och Gällivare.

I en tidigare version av artikeln uppgavs det felaktigt att Staffan Isling skulle gå i pension. Detta dementeras av Isling själv. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00