Skolledarförbundet reagerar på Centerpartiets förslag

REKRYTERING. Centerpartiet vill att alla rektorer ska genomgå en utbildning innan de tillträder sin första tjänst. Skolledarförbundet är positiva, men vill att det ska omfatta fler.

Partistyrelsen har lämnat en rad förslag som ska behandlas på Centerpartiets stämma i september. Ett förslag är att införa en rekryteringsutbildning för rektorer. 

I dag finns en befattningsutbildning som rektorer ska läsa någon gång under sina första år i tjänst.  

– Vi vill att det också ska finnas en utbildning innan man tillträder tjänsten så man kan vara bättre förberedd. Det är både ett viktigt och krävande jobb att vara rektor. Vi vill se till att ge bättre redskap att klara av det här. Rektorerna är ofta väldigt avgörande för hur bra skolan är, säger Michael Arthursson (C), partisekreterare, till Altinget. 

Samtidigt vill man utveckla befattningsutbildningen som redan är igång. 

Ett insteg till yrket

Matz Nilsson, ordförande Sveriges skolledarförbund, är positiv till Centerpartiets förslag. 

– Vi tycker det är bra att man har en nationell rekryteringsutbildning för skolledare. Så att vi får en instegsutbildning till yrket och att man även får möjlighet att prova på instegsutbildningen, säger han till Altinget och fortsätter: 

– Rekryteringsbehovet är stort och det behövs flera nationella initiativ. 

Borde omfatta skolchefer

Förbundet är också positiv till att befattningsutbildningen utvecklas på nationell nivå, men skulle vilja att den även omfattade skolchefer. 

Matz Nilsson tillägger också hur han skulle vilja se att man utvecklade befattningsutbildningen.  

– Vi har lämnat våra synpunkter till Skolverket som upphandlar en ny befattningsutbildning åt rektorer. Det man behöver stärka är hur man jobbar med implementering av de nationella reformerna och hur man använder kompetenser på bästa sätt i skolan. Många skolledare frågar efter det, säger han. 

Altinget har sökt ordförande för Lärarförbundet skolledare, Ann-Charlotte Gavelin Rydman, utan framgång. 

Forrige artikel Ministern svarar om förtroendet för BEO Ministern svarar om förtroendet för BEO Næste artikel C släpper ny skolpolitik – flera förslag redan genomförda C släpper ny skolpolitik – flera förslag redan genomförda
Skolverket om digitaliseringen: Ny insats mot huvudmännen i höst

Skolverket om digitaliseringen: Ny insats mot huvudmännen i höst

UTVECKLING. Skolverket har behövt ställa om sitt arbete med digitaliseringen helt under coronakrisen, samtidigt som de har en plan att följa och nationella proven ska bli digitala. Nu ska de göra en riktad insats för att hjälpa huvudmännen komma ikapp.