Sämre hälsa och kunskapstapp under pandemin: ”Hoppas nya skolministern agerar”

Distansundervisningen har lett till sämre hälsa och förlorad kunskap bland eleverna, visar Skolinspektionens slutrapport. Josefine Fälth, ordförande för Sveriges elevkårer, hoppas resultatet för med sig förändring. ”Politiker har hela tiden hänvisat till att man inte kartlagt effekterna än. Nu har man det.”, säger hon till Altinget.

”Politiker och andra beslutsfattare har hela tiden hänvisat till att man inte kartlagt effekterna än. Nu har man det. Jag hoppas att det nu blir förändring, att nya skolministern agerar”, säger Josefine Fälth, ordförande för Sveriges elevkårer, till Altinget.
”Politiker och andra beslutsfattare har hela tiden hänvisat till att man inte kartlagt effekterna än. Nu har man det. Jag hoppas att det nu blir förändring, att nya skolministern agerar”, säger Josefine Fälth, ordförande för Sveriges elevkårer, till Altinget.Foto: Sveriges elevkårer/Sören Andersson/TT
Rebecka Prahl

Nu har Skolinspektionen lämnat sin slutrapport om distansundervisningens påverkan på elever i högstadie- och gymnasieskolan. 

Rapporten visar bland annat att elevers hälsa har påverkats till det sämre med mer stress och större ensamhet. Utöver det så har elevhälsoarbetet blivit lidande under pandemin.

Flera av problemen som nu kommer upp till ytan är egentligen inte nya. Utan det rör sig om flera års försummelse, till exempel hur elevhälsan har nedprioriterats länge.

Josefine Fälth, ordförande Sveriges elevkårer

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00