S vill se fler yrkesgrupper i skolan för trygghetens skull

SÄKERHET. Socialdemokraterna kommer nu med ytterligare ett vallöfte om skolan. Mer personal på skolan ska få mandat att gripa in vid stök och bråk.

Hittills har partiet gett vallöfte om mobilförbud, skärpta disciplinära åtgärder och fler lärarassistenter i skolan. Nu lägger till förslag för att säkerställa att skolan blir en tryggare och lugnare i klassrummen. Skolanställda som inte har pedagogisk utbildning ska få fortbildning i skollagen och värdegrunden för skolan. Detta för att personalen ska kunna säga ifrån om en elev far illa. Även fler ska personalgrupper ska kunna omhänderta störande eller farliga föremål från eleverna, än lärare och rektor.

Läs också: (S)pråkplikt för invandrare – trots att kommunerna brister i Sfi

Socialdemokraterna vill även se över möjligheterna att fler yrkesgrupper ska kunna besluta om kvarsittning eller visa ut stökiga elever. De öppnar upp för att lärarassistenter ska kunna hålla ordning och reda på skolorna. 

– Man skulle kunna tänka sig att lärarassistenter berörs. Men även andra yrkeskategorier, som vaktmästare och måltidspersonal, är tänkbara. Jag tycker att det är ganska självklart att man som vuxen vill ta ett ansvar för att barnen inte stör varandra, säger gymnasieminister Anna Ekström (S) till Svenska Dagbladet.

Läs också: Ekström vill ha fler disciplinära åtgärder

Forrige artikel Forskare ifrågasätter kompensatoriska uppdraget Forskare ifrågasätter kompensatoriska uppdraget Næste artikel SD: skrota lärarlönelyft och inför särskild undervisning igen SD: skrota lärarlönelyft och inför särskild undervisning igen