Debatt

Replik: Yrkeshögskolan är en del av lösningen

REPLIK. Yrkeshögskolan är en del av lösningen för att rusta inför samhällets digitalisering och bör inte glömmas bort i de förslag som IT & Telekomföretagen lagt fram för att möta framtiden, skriver Martina Lindgren på Nackademin i en replik till Fredrik von Essen på IT & Telekomföretagen.

Yrkeshögskolan bör ses som en förebild när utbildningssystemet ska anpassas efter digitaliseringen, skriver Martina Lindgren, marknadschef och ansvarig för produktutveckling på Nackademin.
Yrkeshögskolan bör ses som en förebild när utbildningssystemet ska anpassas efter digitaliseringen, skriver Martina Lindgren, marknadschef och ansvarig för produktutveckling på Nackademin.Foto: Nackademin
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Det snabbföränderliga samhället kräver en snabbfotad utbildningsform. 

Av: Martina Lindgren
Marknadschef och ansvarig för produktutveckling på Nackademin
 
I ett allt mer digitaliserat och automatiserat arbetsliv är det avgörande med rätt typ av kompetens och kunnande. Yrkeshögskolan är uppbyggd för att snabbt och pricksäkert kunna agera på och svara mot de kompetensbehov som uppstår idag och i framtiden. 
 
Låt oss därför också lyfta fram de framgångsrika koncept som redan finns inom det svenska utbildningssystemet idag och ge fyra exempel på varför YH svarar mot digitaliseringens utmaningar och behov:

En snabbfotad och pricksäker utbildningsform

En yrkeshögskoleutbildning tas fram och vidareutvecklas genom analyser av arbetsmarknaden tillsammans med en nära samverkan med anställande arbetsgivare och svarar mot ett kompetensbehov inom 2-5 år. Det gör yrkeshögskolan till en pricksäker och snabbfotad utbildningsform som lätt anpassas efter nya behov som uppstår på arbetsmarknaden. I takt med digitaliseringen uppstår behov av helt nya yrkesroller som yrkeshögskolan därför har en unik förmåga att plocka upp.

Inom yrkeshögskolan utbildas idag ett flertal yrkesroller som visar på en utbildningsform i framkanten av digitaliseringen: Internet of Things-utvecklare, VR-utvecklare, Programmerare för självkörande bilar samt Automation- och robotingenjör.

93 procent av studenterna får jobb

Att yrkeshögskolan är en framgångsrik och samhällsnyttig utbildningsform speglas även av resultaten som blir bättre för varje mätning som görs. Den senaste statistiken från Myndigheten för yrkeshögskolan visar att 93 % av de som examinerades 2016 hade jobb inom ett år efter examen. Vilken annan statlig utbildningsform i Sverige kan uppvisa liknande resultat?

Satsar man på YH, satsar man även på framtidens digitalisering

Yrkeshögskolan är väl anpassad efter verkliga behov på arbetsmarknaden och främjar livslångt lärande i ett digitalt samhälle. I år startade en historisk expansion vilket innebär att antal årsplatser inom yrkeshögskolan kommer att öka med ca 45 % fram till 2022, vilket är mycket välkommet och kommer att bidra till att kompetensförsörja samhället med digital kompetens.

En flexibel utbildningsform för alla

Det snabbföränderliga samhället kräver en snabbfotad utbildningsform. Yrkeshögskolan är redan en del av lösningen och bör ses som en förebild när det svenska utbildningssystemet ska anpassas efter digitaliseringen. Flexibiliteten är genomgående inom utbildningsformen och det finns plats både för den som vill skaffa sig en tydlig yrkesroll direkt efter avslutade gymnasiestudier samt för den yrkesverksamma i behov av fortbildning eller karriärväxling.

Sverige behöver rusta inför samhällets digitalisering och vi ser fram emot fler samtal om yrkeshögskolans plats i det arbetet!

Dokumentation

Debatt på Altinget

Tidigare inlägg i debatten: 

IT & Telekomföretagen: Agera innan det är för sent

"Sverige måste rusta för samhällets digitalisering. Redan nu ligger Sverige i riskzonen för att hamna på efterkälken, och det är nödvändigt att beslutsfattare agerar nu, innan det är för sent", skriver Fredrik von Essen, näringspolitisk expert på IT & Telekomföretagen.

Detta är en opinionsartikel som speglar skribenternas åsikter.

Vill du medverka i debatten? Kontakta debattredaktionen på [email protected]



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00