Debatt

Replik: Anmärkningsvärd kampanj ni driver, LRF

Birdlife Sverige håller med LRF om att markägare som utlovats kompensation ska få den. Men den kampanj som LRF driver är inte rimlig – staten kan inte ta allt ansvar. Det skriver Daniel Bengtsson, BirdLife Sverige.

”Problemet i LRF:s argumentation kring ersättning är att staten inte kan ta hela ansvaret för att täcka upp för det ”inkomstbortfall” som markägare drabbas av vid inskränkning för kalhyggesbruk, då staten inte FÅR betala ut ersättning enbart för efterlevnad av gällande lagstiftning”, skriver debattören.
”Problemet i LRF:s argumentation kring ersättning är att staten inte kan ta hela ansvaret för att täcka upp för det ”inkomstbortfall” som markägare drabbas av vid inskränkning för kalhyggesbruk, då staten inte FÅR betala ut ersättning enbart för efterlevnad av gällande lagstiftning”, skriver debattören.Foto: Henrik Montgomery/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

LRF har tagit fram en rapport med slutsatsen att artskyddet kostar Sverige 10 miljarder kronor per år och menar att naturhänsyn medför en alldeles för hög kostnad för samhället. Nuvarande regering har tydliggjort att naturvård ligger långt ner på prioriteringslistan.

Birdlife Sverige delar uppfattningen och har sedan länge drivit att staten bör ta ett stort ansvar för att kartlägga var det finns höga naturvärden, men frågan är om inte LRF egentligen förespråkar att det inte bör inventeras överhuvudtaget?

Med den bakgrunden kan LRF:s önskningar om mindre hänsyn vid skogsbruk ligga i tiden. Vi finner det emellertid anmärkningsvärt att LRF driver kampanj mot gällande lagstiftning och undrar om det framöver också kommer rapporter över kostnaderna för att följa exempelvis återbeskogningsplikten eller arbetsmiljölagstiftningen?

Staten kan inte ta hela ansvaret 

LRF lyfter i rapporten fram höga inventeringskostnader inför beslut om vilket skogsbruk som kan bedrivas på en specifik plats. Birdlife Sverige delar uppfattningen och har sedan länge drivit att staten bör ta ett stort ansvar för att kartlägga var det finns höga naturvärden, men frågan är om inte LRF egentligen förespråkar att det inte bör inventeras överhuvudtaget? Tidigare ställningstaganden mot nyckelbiotopsinventeringen samt anklagelser om ”aktivism” i sådana fall då ideella utför inventeringar istället för staten antyder definitivt en sådan önskan…

Vi är helt överens med LRF om att markägare som har utlovats ersättning från staten rätteligen ska få den (omgående). Problemet i LRF:s argumentation kring ersättning är att staten inte kan ta hela ansvaret för att täcka upp för det ”inkomstbortfall” som markägare drabbas av vid inskränkning för kalhyggesbruk, då staten inte FÅR betala ut ersättning enbart för efterlevnad av gällande lagstiftning.

Enda framkomliga vägen 

Således måste ekonomiska medel tillföras från annat håll för att lösa den situation som råder. Många är eniga om att den enda framkomliga vägen är att eliminera den upplevda konflikten mellan naturhänsyn vid skogsbruk och möjligheten för verksamhetsutövare att generera inkomster från naturresursen skog. Därför föreslår BirdLife Sverige ekonomisk vinning (bonus) för markägare som har och gynnar biologisk mångfald. Detta kan kombineras med ett ”försäkringssystem”, där markägare som måste avsätta betydande arealer för biologisk mångfald kompenseras av skogsindustrin och den del av markägarkollektivet som bedriver skogsbruk där höga naturvärden saknas.

Altingets gratis nyhetsbrev

LRF framhåller emellertid konsekvent att det är staten/samhället som måste stå för ALL ersättning till markägare som inte kan fortsätta bedriva kalhyggesbruk, medan regeringen med all önskvärd tydlighet visar att så inte kommer att ske.

BirdLife Sverige anser att staten ska bidra, men också att skogsindustrin måste hjälpa till att skapa tillräckligt positiva incitament för att verksamhetsutövare ska VILJA bedriva skogsbruk som gynnar naturvärden. Ända till dess kommer naturen och enskilda markägare att drabbas hårt, alltmedan skogsindustrin tjänar pengar på att höga naturvärden går förlorade.

Läs tidigare inlägg i debatten

LRF: Skogens artskydd kommer att kosta Sverige 10 miljarder kronor per år

Sverige behöver en ersättningsrätt som gör att skogsägare inte missgynnas ekonomiskt av att ha fridlysta arter på sin mark. Det skriver Palle Borgström, Mikaela Johnsson och Paul Christiansson, LRF.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00