Psykisk ohälsa ökar för stressade elever

HÄLSA. Sömnsvårigheter, magont och huvudvärk är dubbelt så vanligt hos elever som är stressade över skolarbete än de som inte är det. Störst är problemet hos flickor där 68 procent upplever att de mår dåligt.

Ella Sundström

När Folkhälsomyndigheten frågade elever om deras hälsotillstånd framkom det att allt fler tonåringar lider av huvudvärk, sömnsvårigheter och nedstämdhet. Besvären var dubbelt så vanliga hos de elever som kände stress över skolarbetet, jämfört med de som inte gjorde det.

– Sedan slutet av 1990-talet har ökningen av andelen tonåringar som uppger att de är stressade över skolarbetet till stor del sammanfallit med ökningen av psykosomatiska besvär. Det innebär att den ökade skolstressen kan ha bidragit till den ökade psykiska ohälsan bland tonåringar, kommenterar Petra Löfstedt, utredare vid Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Allt fler flickor har problem med stress. I Folkhälsomyndighetens senaste mätning uppgav 68 procent att de kände sig nedstämda, hade svårt att sova och besvärades av huvudvärk och magont. Av pojkarna var motsvarande siffra 48 procent. Så har det sett ut sedan Folkhälsomyndigheten börjat undersöka elevers hälsovanor i slutet av 1990-talet. Men i dag är det fler elever än tidigare som har psykosomatiska besvär.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00