Pressad skola får politikerna att svänga i nöd

ANALYS. Knappt halva mandatperioden har gått, men vi har redan sett flera osannolika exempel på hur partier kan komma överens i vissa nödlösningar. Kan nästa bli att Moderaterna ändrar sig och vill göra om friskolesystemet?

Alla riksdagspartier ser de stora problemen i svensk skola och vill göra något åt dem. Men såklart inom politiken, föreslår de inte alltid samma väg till målet. Senaste månaderna har dock skolan fått allt mer uppmärksamhet för stora nedskärningar i budgeten och stora arbetsmiljöproblem.

Januariavtalet är ett tydligt exempel på när partier med vitt skilda åsikter i vissa skolfrågor ändå kan gå ihop i ett samarbete. Såklart med förbehållet att inte driva vissa andra frågor som till exempel att regeringen inte får driva vinstbegränsningar för aktörer i välfärden.

Ett senare exempel är att M, KD och V är överens om att staten ska skjuta till ytterligare 2,5 miljarder utöver de extra 5 miljarder som regeringen redan lovat. Oppositionspartierna får även stöd av SD. Detta förväntas röstas igenom i riksdagen på onsdag.

Login