Oppositionens besked om välfärdsmiljarderna

Vänsterpartiet vill se 30 miljarder till landets kommuner och regioner för att täcka underskotten. Samtidigt går MP fram med ett nytt bidrag till förskolorna och C kopierar regeringens vårdsatsning.

Man har under lång tid underfinansierat välfärden och nu behövs ordentliga tillskott för att förbättra kvaliteten, säger Ali Esbati (V),
Man har under lång tid underfinansierat välfärden och nu behövs ordentliga tillskott för att förbättra kvaliteten, säger Ali Esbati (V),Foto: Jonas Ekströmer, Henrik Montgomery/TT
Miranda Olsson

Regeringen och Sverigedemokraterna höjer de generella statsbidragen till landets kommuner och regioner med 10 miljarder nästa år.

Det räcker inte, anser SKR som beräknar att underskottet nästa år kommer uppgå till 28 miljarder.

När Vänsterpartiet nu kontrar får kommunerna och regionerna 30 miljarder. Samtidigt föreslås de riktade bidragen minska.

– Vi lägger så att vi åtminstone klarar det som SKR säger behövs för break-even, med ytterligare marginal. Man har under lång tid underfinansierat välfärden och nu behövs ordentliga tillskott för att förbättra kvaliteten, säger Ali Esbati (V), ekonomisk-politisk talesperson, till Altinget.

Till kommunerna handlar det om 20 miljarder extra. 

Miljöpartiet lägger 14 miljarder i generella statsbidrag, och Socialdemokraterna aviserar på en pressträff att 26 miljarder avsätts i generella och riktade bidrag.

– Det låter på den här regeringen som att sjukvårdskrisen närmast är ett naturfenomen. Men så är inte fallet. Den är skapad av den här regeringen, säger Mikael Damberg, Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, vid pressträffen.

Läs också

C: Sektorsbidrag till vården – och skolorna

Centerpartiet avsätter i sin tur 11 miljarder kronor i generella statsbidrag, en miljard mer än regeringen och Sverigedemokraterna.

Precis som Tidöpartierna vill C även se ett sektorsbidrag till vården på 3 miljarder, men också 16 miljarder i ett nytt sektorsbidrag till skolan varav 11 miljarder flyttas från de riktade medlen till kommunerna.

Centerpartiet undantar också universitet- och högskolorna från regeringens sparkrav.

– Med den enorma kompetensbrist vi har i dag är det inte rätt att dra ner på högskoleplatserna, säger Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson, till Altinget.

Det handlar om totalt 243 miljoner som läggs tillbaka till lärosätena i C-budgeten.

MP: Likvärdighetsbidrag för förskolan

I Miljöpartiets budget finns också ett nytt bidrag till förskolan, för att likt likvärdighetsbidraget för skolan kompensera för att ge alla barn lika förutsättningar. En miljard ska bland annat gå till fler pedagoger och höjda löner. Partiet vill även se gratis frukost i skolan, och fritids för barn med arbetslösa föräldrar.

3 miljarder av MP:s satsning på industriorter ska också bidra till att stärka välfärden.

– Vi har många kommunalråd runt om i Sverige som verkligen vill och är glada för att deras invånarantal växer, men som just nu inte har ekonomi eller kapacitet för att bygga skolor, bostäder och det som behövs. Där vill vi hjälpa till, säger Janine Alm Ericson (MP), ekonomisk-politisk talesperson, till Altinget.

Vänsterpartiets och Miljöpartiet budgetförslag, som också innefattar järnvägssatsningar och klimatinvesteringar, innebär i flera fall omfattande ökningar av statsbudgeten.

Vänsterpartiet vill utöver skattehöjningar på 84 miljarder också öka den offentliga skulden.

Är det här en ansvarsfull finanspolitik?

– Absolut, säger Ali Esbati (V) som vill att överskottsmålet för statens budget slopas.

– Det är oansvarigt att bara titta på när allt fler också ser att vi har underinvesterat mycket kraftigt i infrastrukturen och andra stora behov och i stället hänvisar till en siffra i det finanspolitiska ramverket, säger han.

Nämnda personer

Ali Esbati

Tidigare riksdagsledamot (V), tidigare ekonomisk-politisk talesperson
Civilekonom (Handelshögskolan i Stockholm, 2001)

Janine Alm Ericson

Riksdagsledamot (MP), ekonomisk-politisk talesperson och talesperson för bistånd och pensioner
Studier i statsvetenskap, nationalekonomi, freds- och konfliktkunskap

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00