Debatt

MUF: Rädda högskoleprovet!

DEBATT. Om Socialdemokraterna genomför begränsningarna av högskoleprovet kommer de som redan har det tufft bli hårdast drabbat, skriver Benjamin Dousa, förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet. 

Benjamin Dousa, förbundsordförande Muf, skriver om riskerna med att begränsa högskoleprovet
Benjamin Dousa, förbundsordförande Muf, skriver om riskerna med att begränsa högskoleprovet
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Benjamin Dousa, 
förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

Nu är det dags för Högskoleprovet igen. Tusentals unga ska på lördag sätta sig under flera timmar för att ge sig själva möjligheten att studera vidare. Men denna möjlighet kan snart vara ett minne blott – eftersom Socialdemokraterna avser att kraftigt begränsa högskoleprovet.

De som har det svårt blir mest drabbade

Socialdemokraterna vill sätta en 19-årsgräns för att skriva provet, förkorta giltighetstiden och begränsa provet till endast tre gånger på tre år. Det föreslås i den statliga utredning som Socialdemokraterna står bakom. Detta skapar högre trösklar för dem som har haft det tufft under gymnasietiden att studera vidare.

Alla unga som har det svårt hemma, lider av psykisk ohälsa eller fått orättvisa betyg har redan genomlidit nog med motgångar. Men nu vill Socialdemokraterna ytterligare missgynna dem som har det tufft genom att begränsa möjligheterna till högre studier.

Orättvisa förutsättningar

Övning ger färdighet. För oss i Moderata Ungdomsförbundet är det en självklarhet att man ska få träna till Högskoleprovet så många gånger man vill. Med Socialdemokraternas förslag får man bara skriva det en gång innan det är dags att söka utbildning. Det är orättvist och ger elever dåliga förutsättningar. Tänk om man har en dålig dag? Vad som behövs är fler vägar in till högre studier.

Högskoleprovet behöver justeras

Högskoleprovet är inte perfekt i sin nuvarande form. Vi i Moderata Ungdomsförbundet vill att provet utvecklas och inte avvecklas. Exempelvis skulle provet kunna innehålla ämnesspecifika delar. Den som vill bli ekonom svarar på en ekonomidel medan den som vill bli jurist svarar på vissa juridiska frågor. På det viset kan Högskoleprovet i större utsträckning signalera om blivande universitetsstudenter klarar av studierna i framtiden.

Socialdemokraterna vill göra det svårare att studera vidare, särskilt för dem som har det tuffast. Vi kommer att göra allt vi kan för att stoppa förslaget. Stefan Löfven ska inte tillåtas krossa framtidsdrömmar för många unga. Lycka till på lördag, men ta inte Högskoleprovet för givet!

Dokumentation

Debatt på Altinget

Detta är en opinionsartikel som speglar skribenternas åsikter.

Vill du medverka i debatten? Kontakta debattredaktionen på [email protected]


Nämnda personer

Benjamin Dousa

Vd, Företagarna

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00