Debatt

Moderaterna: Kulturskolan är viktig för ungas kreativitet

DEBATT. Regeringen är skyldiga Sveriges barn en möjlighet att få utmana sin kreativitet i kulturskolorna som lägger grunden för både spets och bredd, skriver Cecilia Magnusson, moderat riksdagsledamot.

Regeringen har insett felprioriteringen och föreslår att ett nationellt kulturskolecentrum ska fördela medlen och Moderaterna välkomnar uppvaknandet, menar Cecilia Magnusson (M). 
Regeringen har insett felprioriteringen och föreslår att ett nationellt kulturskolecentrum ska fördela medlen och Moderaterna välkomnar uppvaknandet, menar Cecilia Magnusson (M). Foto: Riksdagen
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Av: Cecilia Magnusson (M)
Riksdagsledamot och ledamot i kulturutskottet
 
Målen för den statliga kulturpolitiken är att ”kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund, alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet och att kreativitet, mångfald och konstnärlig kvalitet ska prägla samhällets utveckling. För att uppnå målen ska bland annat särskilt uppmärksammas barns och ungas rätt till kultur". Annat mål än detta behöver inte de kommunala kulturskolorna. Tiotusentals barn och ungdomar ges möjlighet att prova på och lära sig olika kulturella uttryck.

Staten bör inte styra mot likriktning

Tillsammans med bland annat Alliansregeringens reform Skapande skola, det civila samhällets alla aktörer såsom enskilda balettskolor, teaterverkstäder och kyrkliga körer samt alla studieförbunds kulturverksamhet läggs en stark gemensam plattform för arbetet att nå alla barn och ungdomar med kultur. Det är viktigt att se och förstå betydelsen av denna bredd.

Kulturskolorna lägger grunden för både spets och bredd. Verksamheterna ser olika ut över landet beroende på hur kommunerna ser ut avseende antal invånare, skattesats och geografiskt läge. Staten bör stödja denna mångfald och inte styra mot likriktning. Regeringen föreslår inte något förstatligande av de kommunala kulturskolorna men väl statliga mål. Detta är motsägelsefullt och riskerar att öka den statliga styrningen av kulturskolornas verksamhet. Vi är ytterst tveksamma till detta förslag.

Lär av El Sistema

Regeringen har via riktade statsbidrag försökt motivera kommunerna att sänka sina avgifter. Detta har visat sig vara ett kostsamt och ineffektivt sätt att göra kulturskolorna mer tillgängliga och skapar ett system där staten styr kommunernas verksamheter. Man har insett denna felprioritering och föreslår att ett nationellt kulturskolecentrum ska fördela medlen. Detta är ett uppvaknande som Moderaterna ser som positivt.

Det finns goda erfarenheter från kommuner där fler aktörer, inom den kommunala kulturskolans verksamhet, kortar köer, ökar kvalitén och ger mer inflytande till föräldrar och barn. Exempelvis har modellen med en kultur- eller fritidspeng inneburit att fler barn och ungdomar getts möjlighet till kulturutövande. Verksamheter som El Sistema har bidragit positivt i arbetet att bredda verksamheter och deltagande.

Sveriges barn är värda en bättre regering

Regeringen saknar förslag till hur man skapar förutsättningar att erbjuda alla barn och ungdomar möjlighet till kulturskapande och få bort köerna.

Regeringen saknar förslag till hur man skapar förutsättningar att erbjuda alla barn och ungdomar möjlighet till kulturskapande och få bort köerna. De förslag som presenteras riskerar endast att minska kommunernas frihet. Regeringen kunde tagit chansen att lägga grund till en modern politik byggd på mångfald, bredd, spets och samverkan men slarvar bort denna möjlighet. Förlorare är de barn och unga inte får möjlighet att utmana sin kreativitet genom att pröva instrument, sjunga i kör, använda kroppen i dans eller att inse att man har en talang och inte får möjlighet att fördjupa sig i den. Sveriges barn och unga är värda en bättre regering.

Nämnda personer

Cecilia Magnusson

Ordförande Svenskt friluftsliv
Gymnasieutbildning (1981)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00