Lista: Alla statssekreterare på Regeringskansliet

Ministrarna är välkända. Men ett stort inflytande över den förda politiken har också deras närmaste medarbetare, statssekreterarna. Altinget går igenom vilka de 34 personerna är och vad de tar med sig för meriter in i arbetet.

Emma Lennartsson har den finaste statssekreterartiteln och är Magdalena Anderssons högra hand.
Emma Lennartsson har den finaste statssekreterartiteln och är Magdalena Anderssons högra hand.Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Johan Manell

Statsrådsberedningen

Emma Lennartsson.
Emma Lennartsson. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Emma Lennartsson, statsministerns statssekreterare

Främst bland statssekreterarna. Hade samma roll under Stefan Löfvens första regeringsår men tvingades avgå i samband med IT-skandalen på Transportsstyrelsen. Efter att ha varit ekonomidirektör och regiondirektör i Region Uppsala kom hon tillbaka som statssekreterare på finansdepartementet hos Magdalena Andersson för ett drygt år sedan. Efter att Andersson blivit statsminister följde Lennartsson med till statsrådsberedningen.

Mats Andersson.
Mats Andersson. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Mats Andersson, statssekreterare hos statsminister Magdalena Andersson

Andersson var redan på 1990-talet politiskt sakkunnig på Regeringskansliet. Är statssekreterare sedan 2014. Hade under Löfvens regering uppdraget att samordna arbetet med Miljöpartiet. Kuriosa är att han var medhjälpare till Göran Persson när denne skrev sin bok ”Min väg, mina val” samt att han varit inrikespolitisk sekreterare till både Mona Sahlin och Håkan Juholt.

Stefan Engström.
Stefan Engström. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Stefan Engströmstatssekreterare hos statsminister Magdalena Andersson

Engström jobbade på Regeringskansliet under tidigt 00-tal. Efter några år som kommunikationschef för Svensk Biblioteksförening och Svensk Scenkonst kom han tillbaka som politiskt sakkunnig på finansdepartementet 2017 och blev snart stabschef och planeringschef. 2020 blev han statssekreterare hos dåvarande högskole- och forskningsminister Matilda Ernkrans. Nu jobbar han återigen med Magdalena Andersson. Han ansvarar för inrikesfrågor och statsministerns planering.

Karin Wallensteen.
Karin Wallensteen. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Karin Wallensteenstatssekreterare hos statsminister Magdalena Andersson

Var statssekreterare hos statsministern även när denne hette Stefan Löfven. Utbildad statsvetare och journalist. Blev statssekreterare i januari 2019 och har tidigare arbetat på utrikesdepartementet och också som rådgivare i internationella frågor till Stefan Löfven. Ansvarar för utrikesfrågor.

 

Paula Carvalho Olsson.
Paula Carvalho Olsson. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Paula Carvalho Olssonstatssekreterare hos EU-minister Hans Dahlgren

Carvalho Olsson är statssekreterare hos Hans Dahlgren sedan 2019. Dessförinnan var hon politiskt sakkunnig hos Stefan Löfven. Hon ansvarar för EU-frågor, i första hand i förhållande till EU-ministern men också till statsministern. Är gift med statssekreterarkollegan Fredrik Olovsson. 

Arbetsmarknadsdepartementet

Roger Mörtvik.
Roger Mörtvik. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Roger Mörtvikstatssekreterare hos arbetsmarknadsminister Eva Nordmark

Mörtvik har hoppat runt bland ministrarna. 2014–2016 var han statssekreterare i utbildningsdepartementet hos gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S). Efter det utredde han Komvux för regeringen. Men i januari 2019 kom han tillbaka som statssekreterare hos socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Sedan oktober 2019 är det arbetsmarknadsdepartementet som gäller. Tidigare har Mörtvik också varit samhällspolitisk chef på TCO.

Rasmus Cruce Naeyé.
Rasmus Cruce Naeyé. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Rasmus Cruce Naeyé, statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Eva Nordmark

Cruce Naeyé har klättrat på arbetsmarknadsdepartementet sedan regeringen Löfven tillträdde. Han började som politiskt sakkunnig, fortsatte som stabschef och blev i juli 2019 statssekreterare. Ansvarar för arbetsrätt, arbetsmiljö, EU-frågor, internationella frågor, etableringsjobb, arbetslöshetsersättning och jämställdhet. Är utbildad jurist och har studerat på Harvard Law School. 

Mattias Landgren.
Mattias Landgren. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Mattias Landgrenstatssekreterare hos bostadsminister Johan Danielsson

Gjorde comeback som statssekreterare efter att Magdalena Andersson blivit statsminister. Var statssekreterare på näringsdepartemntet och senare på infrastrukturdepartementet 2016-2019. Kommer närmast från en tjänst som vd för LO-TCO Rättsskydd.

Finansdepartementet

Fredrik Olovsson.
Fredrik Olovsson. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Fredrik Olovssonstatssekreterare hos finansminister Mikael Damberg

En riktig riksdagsräv som blev statssekreterare på finansdepartementet i oktober 2020. Då kom han från rollen som ordförande i finansutskottet och totalt 18 år i riksdagen. När Emma Lennartsson nu lämnat departementet så tar han över ansvaret för budgetfrågor. Är gift med statssekreterarkollegan Paula Carvalho Olovsson.  

 

Elin Eliasson.
Elin Eliasson. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Elin Eliassonstatssekreterare hos finansminister Mikael Damberg

35-åring som utsågs till statssekreterare i januari 2021. Hon var dessförinnan politiskt sakkunnig på departementet. Ansvarar för ekonomisk politik och internationellt ekonomiskt samarbete. Är utbildad civilekonom på Handelshögskolan i Stockholm.

 

 

Tora Hansjons.
Tora Hansjons. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Tora Hansjons, statssekreterare hos finansminister Mikael Damberg

Är utbildad jurist och har tidigare arbetat på advokatfirman Vinge. 2017 blev hon politiskt sakkunnig hos dåvarande finansminister Magdalena Andersson. Nu har hon tagit ett kliv upp och blivit statssekreterare. Ansvarar för skatte- och tullfrågor. Är gift med energi- och digitaliseringsministern Khashayar Farmanbar.

 

Therese Pelow.
Therese Pelow. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Therese Pelowstatssekreterare hos finansmarknadsminister Max Elger

Ny finansmarknadsminister betyder i det här fallet ny statssekreterare. Kommer närmast från en tjänst som budgetchef på Migrationsverket men var dessförinnan politiskt sakkunnig och departementssekreterare på finansen. 

 

 

Annika Andersson Ribbing.
Annika Andersson Ribbing. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Annika Andersson Ribbingstatssekreterare hos civilminister Ida Karkiainen

Utbildad lärare och tidigare kommunalråd i Värmdö. Kom till Regeringskansliet som politiskt sakkunnig 2016. Har varit polsak på näringsdepartementet och statsrådsberedningen.

 

 

Försvarsdepartementet

Jan-Olof Lind.
Jan-Olof Lind. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Jan-Olof Lindstatssekreterare hos försvarsminister Peter Hultqvist

 Har varit Hultqvists högra hand sedan januari 2019. Kom då från posten som generaldirektör på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), som han hade haft sedan 2009. I den rollen uppmärksammades han i samband med den så kallade Saudi-affären 2012, ett samarbete mellan FOI och Saudiarabien om att tillsammans bygga en vapenfabrik i Saudiarabien. Affären ledde till dåvarande försvarsminister Sten Tolgfors (M) avgång.

Infrastrukturdepartementet

Malin Cederfeldt Östberg.
Malin Cederfeldt Östberg. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Malin Cederfeldt Östbergstatssekreterare hos infrastrukturminister Tomas Eneroth

Cederfeldt Östberg blev statssekreterare våren 2018. Hon hann med att vara det åt både Helene Hellmark Knutsson och Matilda Ernkrans på utbildningsdepartementet innan hon i augusti 2020 gick över till Eneroth. Hon har tidigare arbetat i olika roller inom statsrådsberedningen och för Socialdemokraterna. På meritlistan finns också ett ordförandeskap i Socialdemokratiska studentförbundet 2000–2001.

Per Callenberg.
Per Callenberg. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Per Callenberg, statssekreterare hos energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar

Blev statssekreterare 2019 men byter nu minister och departementet. Tidigare var han på näringsdepartementet hos landsbygdsminister Jennie Nilsson och efter hennes avgång hos Ibrahim Baylan. Nu ska han ansvara för energi- och digitaliseringsfrågor på infrastrukturdepartementet. Före sin tid på Regeringskansliet arbetade han bland annat på Vattenfall.

Justitiedepartementet

Catharina Espmark.
Catharina Espmark. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Catharina Espmark, statssekreterare hos justitie- och inrikesminister Morgan Johansson

Har varit statssekreterare hos Morgan Johansson sedan 2014. Dessförinnan jobbade hon på olika chefsbefattningar inom Polismyndigheten i Stockholms län. Ansvarar för polis, åklagare, rättsväsende, krisberedskap, internationellt rättsligt samarbete och administrativa frågor.

 

Lars Westbratt.
Lars Westbratt. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Lars Westbrattstatssekreterare hos justitie- och inrikesminister Morgan Johansson

Var statssekreterare hos Morgan Johansson 2014–2017. Flyttade sedan till Heléne Fritzon men kom tillbaka Morgan Johansson i januari 2019. Har fram till nu haft migrationsfrågor som arbetsuppgift men byter nu till att ansvara för bland annat kriminalvård, domstolar och grundlagsfrågor. Är utbildad jurist, men arbetade i unga år ett antal år inom industrin, bland annat på Volvo.

Elin Almqvist.
Elin Almqvist. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Elin Almqvist, statssekreterare hos integrations- och migrations­minister Anders Ygeman

Har varit både politiskt sakkunnig och stabschef på justitiedepartementet. Har dessutom vikarierat som statssekreterare hos Lena Hallengren. Nu blir hon statssekreterare ”på riktigt” och får ansvar för idrotts- och integrationsfrågor hos Anders Ygeman.

 

 

Sebastian de Toro.
Sebastian de Toro. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
 Sebastian de Torostatssekreterare hos integrations- och migrations­minister Anders Ygeman

Tidigare LO-ekonom som följer med Anders Ygeman från infrastrukturdepartementet. Blev statssekreterare 2019. Är utbildad på handelshögskolan i Stockholm. Ansvarar för asyl- och migrationsfrågor.

Kulturdepartementet

 

Nina Andersson.
Nina Andersson. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Nina Andersson, statssekreterare hos kulturminister Jeanette Gustafsdotter

Kulturministerns nya statssekreterare kommer från en roll som politiskt sakkunnig på statsrådsberedningen. Tidigare har hon jobbat på LO.

 

Miljödepartementet

Anders Grönvall.
Anders Grönvall. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Anders Grönvall, statssekreterare hos klimat- och miljöminister Annika Strandhäll

Grönvall har en bakgrund som journalist, pressekreterare vid Skolverket och presschef vid Naturskyddsföreningen. För tio år sedan började han som politisk sekreterare hos Socialdemokraterna och har därefter bland annat varit vid sakkunnig i miljö- och jordbruksutskottet samt utredare av frågor om allmänna vattentjänster och små avlopp.

Näringsdepartementet

Stina Billinger.
Stina Billinger. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Stina Billinger, statssekreterare hos näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson

Har varit på näringsdepartementet sedan 2014. Först som planeringschef och sedan 2018 som statssekreterare. Hon får nu jobba med sin tredje näringsminister i den kapaciteten (efter Mikael Damberg och Ibrahim Baylan). Hon är administrativt ansvarig statssekreterare och ansvarar också för entreprenörskap, innovation och statligt ägande.

 

Emil Högberg.
Emil Högberg. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Emil Högbergstatssekreterare hos näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson

Även Emil Högberg följer med från Baylan-tiden. Han blev dennes statssekreterare 2017 och kom till näringsdepartementet med Baylan vid regeringsombildningen 2019. Hans ansvarsområden är besöksnäring, förenkling, immaterialrätt, industri, konkurrens och statsstöd.

 

Oskar Magnusson.
Oskar Magnusson. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Oskar Magnussonstatssekreterare hos landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg

Är med sina 35 år en av de yngsta i statssekreterarskaran. Blev i mars 2020 befordrad från politiskt sakkunnig till statssekreterare hos dåvarande inrikesminister Mikael Damberg. Men ska nu i stället jobba med landsbygdsministern. Har studerat modern historia, statsvetenskap och konfliktstudier i London.

Socialdepartementet

Maja Fjaestad.
Maja Fjaestad. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Maja Fjaestadstatssekreterare hos socialminister Lena Hallengren

Fjaestad blev statssekreterare hos Lena Hallengren när Hallengren blev ny minister i mars 2018. Hon kom då närmast från en tjänst som samhällspolitisk chef på Kommunal. Men hon var också statssekreterare 2014–2016 i statsrådsberedningen. Fjaestad är teknisk doktor och har arbetat som lektor på KTH. Ansvarar för äldrepolitik, sjukvårdspolitik, folkhälsopolitik, e-hälsa och life science.

Tobias Lundin Gerdås.
Tobias Lundin Gerdås. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Tobias Lundin Gerdås, statssekreterare hos socialminister Lena Hallengren

Lundin Gerdås blev statssekreterare hos Hallengren i februari 2020. Han ansvarar bland annat för socialtjänst, funktionshinderspolitik och ANDTS-frågor. Innan han blev statssekreterare var han stabschef hos Hallengren och dessförinnan politiskt sakkunnig åt flera olika ministrar.

 

Alejandro Firpo.
Alejandro Firpo. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Alejandro Firpo, statssekreterare hos socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi

Firpo är statssekreterare sedan mars 2017. Han har tidigare också varit kansliråd på justitiedepartementet och politiskt sakkunnig på finansdepartementet. Följde med Shekarabi när denne bytte departement 2019.

 

Utbildningsdepartementet

Kristina Persdotter.
Kristina Persdotter. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Kristina Persdotterstatssekreterare hos utbildningsminister Anna Ekström

Kom till Anna Ekström år 2019. Dessförinnan hade hon varit statssekreterare i statsrådsberedningen. I dag ansvarar hon för folkbildning, studiestöd, utbildning för vuxna och Unesco. Har pekats ut som en av hjärnorna bakom Socialdemokraternas skolpolitik.

 

Samuel Engblom.
Samuel Engblom. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Samuel Engblom, statssekreterare hos utbildningsminister Anna Ekström

Nykomling bland statssekreterarna. Kommer från rollen som samhällspolitisk chef på TCO. Har också varit utredare för sjuk- och aktivitetsersättningen samt idéburen välfärd. Hos Ekström ansvarar han för högre utbildning, forskning och rymdfrågor. Har en doktorsexamen i juridik från Europeiska universitetsinstitutet i Florens.

 

Emma Ölmebäck.
Emma Ölmebäck. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Emma Ölmebäck, statssekreterare hos skolminister Lina Axelsson Kihlblom

Med en ny skolminister följer en ny statssekreterare. Emma Ölmebäck kommer från tjänsten som enhetschef för politik och påverkan hos Lärarförbundet. Hon har tidigare också varit gruppchef och utredare hos Kommunal och också jobbat som politisk sekreterare i Region Stockholm.

Utrikesdepartementet

Robert Rydberg.
Robert Rydberg. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Robert Rydberg, kabinettssekreterare hos utrikesminister Ann Linde

Var som ung aktiv i SSU men slog sedan in på den diplomatiska banan. Som diplomat var han bland annat ambassadör i Kongo (2001–2003), Israel (2003–2007) och Italien (2015–2019) innan han utsågs till kabinettsekreterare hösten 2019.

 

 

Krister Nilsson.
Krister Nilsson. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Krister Nilsson, statssekreterare hos utrikeshandelsminister Anna Hallberg

Var statssekreterare på miljödepartementet redan 2002–2006. Därefter gick han över till PR-branschen och var bland annat vice vd på PR-byrån Prime innan han återvände till Regeringskansliet hösten 2019.

 

 

 

Jenny Ohlsson.
Jenny Ohlsson. Foto: Sara Brynedal/Regeringskansliet
Jenny Ohlsson, statssekreterare hos biståndsminister Matilda Ernkrans

Ohlsson är diplomat och har bland annat varit ambassadör i Rwanda. Den senaste tjänsten var som ambassadör för migration och flyktingfrågor baserad i Stockholm. Förutom de många uppdragen och tjänsterna på UD har hon okcså varit politiskt sakkunnig på Regerinskansliet i två omgångar. Den första 1997–2002 och den andra 2015–2016.

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00