Debatt

IT & Telekomföretagen: Premiera tilldelning av medel till yrkeshögskolor

SLUTREPLIK. Yrkeshögskolan kommer att ha en viktig roll i framtiden, yrkeshögskolor med hög kvalitet bör premieras tilldelning, skriver Fredrik von Essen på IT & Telekomföretagen i en slutreplik till Martina Lindgren, Nackademin. 

Fredrik von Essen, Näringspolitisk expert på IT&Telekomföretagen, ger slutreplik i debatten om den digitala skolan.
Fredrik von Essen, Näringspolitisk expert på IT&Telekomföretagen, ger slutreplik i debatten om den digitala skolan.Foto: IT & Telekomföretagen
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Fredrik von Essen
Näringspolitisk expert, IT&Telekomföretagen

I en replik framhåller Martina Lindgren alla yrkeshögskolans fördelar. De är många – och viktiga – vilket IT&Telekomföretagen håller med om. För den som noggrant läser rapporten IT-kompetensbristen framgår det tydligt att yrkeshögskolan kommer att ha en viktig roll att spela i framtiden. Vidare föreslår IT&Telekomföretagen att man bör premiera tilldelning av medel till yrkeshögskolor med hög kvalitet. Det sätt som yrkeshögskolan arbetar på, med en nära kontakt till näringsliv, är någonting som måste bli ett mer framträdande drag i andra delar av utbildningssektorn.

Många utbildningar behöver koppling till näringslivet

Digitaliseringen gör nämligen att utvecklingen riskerar att bli oöverblickbar; utvecklingen har för högt tempo för att man ska kunna hinna med. Redan i dag är kunskaperna man förvärvar första året på en teknisk högskoleutbildning i många fall utdaterade vid examenstillfället fem år senare. Det faktum att samhället rör sig så snabbt mot framtiden gör att många utbildningar kommer att behöva ha en närmare koppling till näringslivet för att vara relevanta. För att rätt kompetens ska kunna finnas i Sverige framöver är det nödvändigt att beakta detta.

Samhället behöver tänka om

Att IT&Telekomföretagen förespråkar tillsättandet av en kommission för livslångt lärande handlar om detta. Samhället behöver tänka om och försöka förstå vad utbildningen kommer att behöva vara i digitaliseringens tidsålder. Sannolikt kommer man att landa i att utbildningen inte kan begränsas till tjugo år i skolbänk. Det kommer nämligen inte att vara tillräckligt för att rusta någon för ett helt liv. Istället kommer människor att behöva engagera sig i någon form av livslångt lärande. Det är bara på det sättet som man kommer att kunna klara av de många teknologiska omställningar som stundar.

En kommission bör tillsättas

Redan i dag är kunskaperna man förvärvar första året på en teknisk högskoleutbildning i många fall utdaterade vid examenstillfället fem år senare.

Yrkeshögskolan kommer att ha en viktig roll att spela i framtiden, och dess arbetsmetoder kommer att bli mer betydelsefulla än tidigare. Hur man än ser på saken är det viktigt att konstatera att utbildningsväsendet måste reformeras och ta en annan form för att passa ett fullt ut digitaliserat samhälle. En kommission för livslångt lärande bör tillsättas för att ge oss ett helhetsperspektiv.

Dokumentation

Debatt på Altinget

Läs tidigare inlägg i den här debatten:

IT & Telekomföretagen: Agera innan det är för sent

"För att Sverige ska komma in i matchen krävs att samhället som helhet är medvetet om vad som kommer att behövas för att hantera den framtida konkurrensen", Skriver Fredrik von Essen, Näringspolitisk expert på IT&Telekomföretagen 

Replik till debatten: 

Replik: Yrkeshögskolan är en del av lösningen

"Sverige behöver rusta inför samhällets digitalisering och vi ser fram emot fler samtal om yrkeshögskolans plats i det arbetet", Skriver Martina Lindgren
Marknadschef och ansvarig för produktutveckling på Nackademin

Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter 

Vill du medverka i debatten? Kontakta debattredaktionen på [email protected] 



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00