Här är regeringens utbildningspolitik under våren

REGERINGSFÖRSLAG. Ministrarna på utbildningsdepartementet är klara med planeringen för våren. SFI görs om, studielånens åldersavskrivning slopas, reglerna för internationella skolor ändras. Men regeringen tänker inte föreslå betyg från årskurs 4 som Alliansen tycker att den borde. 

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), gymnasie- och
kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S) och minister för högre utbildning och
forskning Helene Hellmark Knutsson (S)
Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S) och minister för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson (S)Foto: Bild Kristian Pohl/ Regeringskansliet
Mattias Croneborg

Det står nu klart vilka frågor inom utbildning som regeringen prioriterar under våren då listan över kommande skrivelser och propositioner har blivit offentlig. Många av förslagen kommer från utredningar som

Dokumentation

Sista steget i regeringens politik

Propositioner är det sista steget i lagstiftningen som görs av regeringen. Propositioner lämnas till riksdagen för beredning i utskotten. I detta fall lär merparten av propositionerna hamna i utbildningsutskottet.

I utskotten är det samma parlamentariska förutsättningar som i riksdagen i stort, alltså att regeringspartierna är i minoritet. Alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna är större än regeringspartierna (även om de får stöd av Vänsterpartiet). SD har hittills stött Alliansens skolpolitk mer än partiet har stödd regeringens skolpolitik. 

Länk till regeringens lista över planerade propositioner och skrivelser

 


Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00