Debatt

Ge förutsättningar för en kulturskola för alla unga

SLUTREPLIK. Vi är ense med regeringen om att kulturskolorna behövs. Men det är hur man ger de bästa förutsättningarna för dem, som skiljer oss åt. Cecilia Magnusson (M) ger en slutreplik i debatt om kulturskolan. 

Cecilia Magnusson (M) ifrågasätter regeringens hantering av kulturskolan och menar att regeringen styr över kommunernas frivilliga ansvar.&nbsp;<br>
Cecilia Magnusson (M) ifrågasätter regeringens hantering av kulturskolan och menar att regeringen styr över kommunernas frivilliga ansvar. 
Foto: Riksdagen
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

 Av: Cecilia Magnusson (M)
Riksdagsledamot och ledamot i kulturutskottet 

Gunilla Carlsson är förvånad över att Moderaterna röstar nej till regeringens överexpansiva budget som även gör sig påmind på kulturområdet. Det är valår, regeringen väljer att tömma ladorna, men kulturen gör sig inte förtjänt av stora tillfälliga satsningar. Vad kulturens verksamheter behöver är långsiktighet, samverkan och respekt för varandras ansvarsområden.

Risk för snedfördelat stöd

Låt oss ta de 100 miljoner kronor till kulturskolorna som kulturministern har stoltserat med och som Gunilla Carlsson också hyllar dock av oklar anledning, då få har förstått vad dessa pengar är menade för. När de först aviserades skulle de sänka avgifterna i kulturskolan. Hela den tanken är märklig då risken är att stödet skulle bli snedfördelat, där kommuner som Danderyd och Täby med höga avgifter skulle få en stor del av kakan, medan Sundsvall som har nollavgift, inte skulle få en enda krona.

Då ändrades anslaget till att sökas för olika former av tillgänglighetssatsningar och nu vill man omvandla dessa pengar till ett utvecklingsbidrag. Erfarenheterna är av detta stöd är att när budgettabellerna ska omsättas i praktisk politik, kommer verkligheten ikapp och regeringens krumbukter gynnar inte kulturskolans elever.

Stödja – inte styra

Förlorare blir de barn och unga som inte får chansen att utmana sin kreativitet och sitt kulturella skapande, på förslag som riskerar att minska kommunernas frihet.

Hela hanteringen väcker frågan hur regeringen egentligen tänker kring kulturskolan? Statens roll ska vara att stödja, inte styra kulturskolan, som är ett frivilligt kommunalt ansvar. Regeringen har dock först styrt via direkt statliga anslag, nu avser man också att sätta statliga mål för dem. Det är feltänkt. De mål som finns för den statliga kulturpolitiken är fullt tillräckliga för att kunna stödja den kommunala kulturskolan.

Förlorare: barn som inte får chansen

Vi är ense med regeringen om en sak – kulturskolorna behövs. Det är hur man ger de bästa förutsättningarna för dem, som skiljer oss åt. Regeringen saknar förslag för att erbjuda alla barn och unga möjlighet till kulturutövande och få bort köerna. Förlorare blir de barn och unga som inte får chansen att utmana sin kreativitet och sitt kulturella skapande, på förslag som riskerar att minska kommunernas frihet.

Skattesänkningarna är viktiga

Moderaterna tar ansvar för kulturpolitiken både i regering och i opposition. Mellan åren 2006-14 ökade den statliga kulturbudgeten med 916 miljoner kronor, samtidigt som vi sänkte inkomstskatterna för löntagare. Under denna mandatperiod har vår kulturbudget ökat med över en miljard. Vi väljer att prioritera våra satsningar där de gör som störst skillnad framför allt för barn och unga. Skattesänkningarna är viktiga för barns föräldrar, särskilt dem som kan gå från bidrag till arbete. De får mer i plånboken efter varje lön och får utrymme för utgifter som kulturellt skapande för sina barn.

Dokumentation

Tidigare inlägg i debatten: 

Moderaterna: Kulturskolan är viktig för ungas kreativitet

Regeringen är skyldiga Sveriges barn en möjlighet att få utmana sin kreativitet i kulturskolorna som lägger grunden för både spets och bredd, skriver Cecilia Magnusson, moderat riksdagsledamot.

Replik: Framåt för en inkluderande kulturskola

Den socialdemokratiskt ledda regeringen tar ett stort steg framåt för en inkluderande kulturskola, skriver kulturutskottets vice ordförande Gunilla Carlsson (S) i en replik till Cecilia Magnusson (M).


Nämnda personer

Cecilia Magnusson

Ordförande Svenskt friluftsliv
Gymnasieutbildning (1981)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00