Fridolin föreslår regler för läromedel – branschen är tveksam

Ett helt batteri med förslag ska göra att fler elever får tillgång till läromedel, enligt utredaren Gustav Fridolin. Men branschaktörer reagerar på att det är vaga formuleringar i lagen och att tillsynen kan bli snedriktad mot vissa läromedel.

Utredaren Gustav Fridolin lämnar över förslag om bland annat att tillgången till läromedel nu ska vara med i Skolinspektionens granskningar av skolor.
Utredaren Gustav Fridolin lämnar över förslag om bland annat att tillgången till läromedel nu ska vara med i Skolinspektionens granskningar av skolor.Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet
Josefin Lingström

Tidigare utbildningsministern och numera statliga utredaren Gustav Fridolin (MP) har lämnat över andra delen av sin utredning. Denna gång med förslag om läromedels roll i skolan. Främst föreslås ett förtydligande i skollagen om att: eleverna ska ha tillgång till läromedel och andra lärverktyg, inklusive böcker och läroböcker, som behövs för en god kunskapsutveckling.

Det gör att Skolinspektionen kan följa upp följa upp tillgången på läromedel i sin granskning av skolorna.

– Skolinspektionen har suttit med i vår grupp när vi tagit fram den här regleringen. Med Skolinspektionens granskning av även läromedel så täpper det till kryphålen, säger Fridolin till Altinget.

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00