Debatt

"Förminska inte ungas engagemang"

DEBATT. Alla vi unga som engagerar oss partipolitiskt delar åsikten att ett engagemang har betydelse. Vi vill alla göra Sverige bättre, även om vi har olika politiska lösningar, skriver Rebecca Nordin Vainio, Moderat skolungdom.

Foto: Berit Roald/NTB scanpix/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Rebecca Nordin Vainio
Riksordförande, Moderat skolungdom


Ungdomsförbunden är en central del i Sveriges demokrati. Trots detta finns det människor som förminskar ungas engagemang – bara för att vi är just unga. Det räcker med att logga in på Twitter eller kika på kommentarsflödena på Instagram eller Facebook för att slås av detta faktum.

En tredjedel av medlemsbasen

Just nu möter många ungdomsförbund, inklusive mitt eget, ett motstånd kring att få bedriva kampanj där unga finns. Där landets rektorer sätter stopp för oss att komma in på skolor.

Ungdomsförbund kräver inte att få finnas på plats varje dag men vi behöver få möta den målgrupp som vi företräder. På samma vis som att våra moderpartier har möjlighet till att bedriva kampanj och träffa väljare.

Någonstans behöver man komma ihåg att ungdomsförbunden utgör en betydande del för våra moderpartiers verksamhet men också när det, som hos mitt parti, kommer till medlemsantal. Moderata ungdomsförbundet är cirka en tredjedel av Moderaternas medlemsbas och det ska inte stickas under stol med att Muf är kampanjmotorn under varje valår. För att inte tala om Moderat skolungdom.

Ta plats i debatten

På ett övergripande plan är det viktigt för oss i MSU och Muf att bedriva en politik som står upp för friheten och mot förmynderi.

Rebecca Nordin Vainio
Riksordförande, Moderat skolungdom

Moderat skolungdom (MSU) driver politik som berör unga, för att det är just vi unga som påverkas när det ska fattas beslut om gymnasieskolan eller när vårdköerna till Bup är olagligt långa. Vi opinionsbildar och tar plats i den offentliga debatten – det här är viktigt för politiker fattar dagligen beslut som påverkar oss unga.

Inget självändamål

Som nyvald riksordförande för MSU ser jag i dag två stora problem med svensk skola, här ska MSU vara en blåslampa i svensk politik. Först och främst måste vi erkänna för oss själva att digitalisering i skolan inte är ett självändamål.

Rebecca Nordin Vainio, riksordförande för Moderat skolungdom
Rebecca Nordin Vainio, riksordförande för Moderat skolungdom Foto: MSU

Att en elev får tillgång till en digital enhet under skoltid betyder inte per automatik att eleven kommer att prestera bättre. Ingen forskning stöder detta antagande i dag.

"Motkrav på prestation"

För det andra måste vi se över utbetalningen av CSN-bidraget. Det studiebidrag som elever får under gymnasietiden bygger på att de som elever håller en god närvaro, men utbetalningen ställer inga faktiska motkrav på prestation. Det här är problematiskt, då det är rätt och rimligt att ställa krav på den individ som tar emot bidrag från staten.

Engagemang har betydelse

På ett övergripande plan är det viktigt för oss i MSU och Muf att bedriva en politik som står upp för friheten och mot förmynderi.

Vi står för en politik där människor själva har makten över sina egna liv. Det är självklart för oss att du ska kunna välja din skola, din vårdcentral och när du ska kunna köpa en ipren. Vi tror också på att det alltid ska löna sig att arbeta, och utbildar du dig på högskola ska det få synas i lönekuvertet.

Oavsett anledning till varför man som ung valde att engagera sig partipolitiskt från första början delar vi alla åsikten att ett engagemang har betydelse. Vi vill alla göra Sverige till det bättre, även om vi har olika politiska lösningar.

Nämnda personer

Rebecca Nordin Vainio

Styrelseledamot Moderata ungdomsförbundet
Gymnasieexamen (Rudbeck, 2019)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00