Färre platser på yrkeshögskolan – Byggföretagen kritiska

Efter flera år av expansion har Myndigheten för yrkeshögskolan i år behövt minska utbildningsutbudet. Byggföretagen är kritiska till att inte fler utbildningar inom samhällsbyggnad beviljats medel när behovet av utbildad arbetskraft är stort. 

Foto: Henrik Montgomery/TT
Louise Carlsson-ÖrningRebecka Prahl

Myndigheten för yrkeshögskolan har presenterat vilka yrkesutbildningar som beviljas medel och får ingå i yrkeshögskolan med start hösten 2023. Efter flera år av expansion, har myndigheten i år behövt minska utbildningsutbudet då budgeten minskat från 3,84 miljarder 2022 till 3,77 miljarder 2023, en minskning med 74 miljoner kronor.

– För oss är det alltid en utmaning att få ihop den totala portföljen. I år har vi haft lite mer begränsade medel än tidigare. Konkurrensen är som vanligt hård och endast de allra bästa ansökningarna beviljas. Det betyder inte att de utbildningar som fick avslag håller en låg nivå. Det kan vara så att de faller i konkurrens med andra helt enkelt, säger Jenny Twana, enhetschef på Myndigheten för yrkeshögskolan, till Altinget.

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00