EU oroat över inaktiva barn

IDROTT. EU:s ordförandeland Italien är bekymrat över att skolbarn rör på sig allt mindre. På mötet nästa vecka åker Idrottsminister Gabriel Wikström till Bryssel för att påtala vikten av idrottsvänliga skolgårdar. 

Gabriel Wikström (S)
Gabriel Wikström (S)Foto: Bild: Sören Andersson/Regeringskansliet
Mattias Croneborg

Den italienska regeringen refererar till forskning som visar på en upplevd minskning eller marginalisering av idrott och fysisk aktivitet bland barn i skolåldern. Därför vill Italien ha en diskussion om orsakerna bakom minskningen och vad medlemsstaterna kan göra för att vända utvecklingen.

Från svenska regeringen åker kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) och idrottsminister Gabriel Wikström (S). Ministrarna håller inte med i sakfrågan när det gäller Sverige. ”Vi kan se en stabil nivå av fysisk aktivitet i åldersgruppen 7-14 år och en svag minskning i åldersgruppen 15-19 år”, skriver den svenska regeringen i underlaget inför mötet. Däremot anser regeringen att det finns ”oroande skillnader mellan olika socioekonomiska grupper och vissa studier visar på en kraftig nedgång av fysisk aktivitet i gruppen unga män”.

Regeringen skriver att den på mötet ska framföra de svenska recepten för att minska stillasittandet hos barn. Det är stöd till idrottsföreningar och att alla barn ska känna sig välkomna att delta. Regeringen betonar också att skolgårdar ska vara idrottsvänliga och att ”bostadsområden ska inbjuda till fysisk aktivitet.

När det gäller idrotten i skolan skriver regeringen: ”Även inom skolan måste idrotten vara anpassad för alla och vara inkluderande. Ett av de huvudsakliga syftena med svensk idrottsundervisning är att eleverna utvecklar allsidiga rörelseförmågor och intresse för att vara fysiskt aktiva och vistas i naturen.”

Nämnda personer

Alice Bah Kuhnke

Europaparlamentariker (MP), ledamot i partistyrelsen
fil. kand. statsvetenskap (Stockholms uni., 2003)

Gabriel Wikström

Nationell samordnare Agenda 2030
Statskunskap och nationalekonomi (Uppsala uni., 2007-)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00