Ett steg i rätt riktning men inte tillräckligt när nya C-ledaren vill ändra skolpengen

Kommunerna tar större ansvar för skolan och borde därför få en större del av skolpengen, menar nya centerledaren Muharrem Demirok. ”Vi välkomnar att C gör den här omsvängningen”, säger utbildningsutskottets vice ordförande Åsa Westlund (S). Men ingen Altinget pratat med är helt nöjd.

”För mig är det uppenbart att kommunerna borde ha mer betalt”, sa nya C-ledaren Muharrem Demirok i sitt tal på C-stämman.
”För mig är det uppenbart att kommunerna borde ha mer betalt”, sa nya C-ledaren Muharrem Demirok i sitt tal på C-stämman.Foto: Christine Olsson/TT, Johan Nilsson/TT
Rebecka PrahlMiranda Olsson

Efter att ha blivit vald som ny partiledare på Centerpartiets stämma öppnade tidigare utbildningspolitiska talespersonen Muharrem Demirok för en skolpengsreform

”Sveriges skolpeng måste göras om. Den som tar mest ansvar måste också få mest betalt. Det borde vara självklart att med större ansvar följer också en större budget”, sa han i sitt tal.

– Man behöver se över dagens system för skolpengen. Det är därför vi föreslår att hela systemet ses över, inte bara att det ska ges mer pengar till kommunerna och att resten ska se likadant ut, säger Demirok till Altinget. 

Dåliga skolor ska inte kunna plocka ut vinster.

Muharrem Demirok , partiledare Centerpartiet

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00