Digitala nationella prov ska minska lockbetygen

KUNSKAP. Nya nationella prov som ska vara mer avgörande för betygen ska införas som ett led i att motarbeta betygskonkurrensen mellan skolor, föreslår en utredning. Proven ska bli digitala och rättningen ska ske externt.  

Foto: Bild: Altinget
Mattias Croneborg

– Jag har träffat lärare som vittnar om att rektorer tvingar dem att sätta vissa betyg bara för att skolan ska vara konkurrenskraftigt, säger Aida Hadzialic (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister,

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN – SOU/DS

Vad händer nu?

Utredningen kommer nu att skickas ut på remiss till myndigheter och organisationer som får ge sina synpunkter på slutsatserna.

– Det kommer säkert att finnas olika delar där man drar olika slutsatser. Men jag är övertygad om att alla partier är beredda att lyssna till hur utredningen har tänkt. Tommy Lagergren utsågs av min företrädare, sade utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) till Altinget på frågan om politisk uppslutning bakom förslaget.

Länk till utredningen. SOU 2016:25

Mer om förslaget till nya nationella prov

  • I årskurs 9 minskas antal prov. Proven i NO- och SO-ämnen bör ersättas med betygsstödjande frivilliga nationella bedömningsstöd.
  • I gymnasieskolan blir det bara obligatoriska nationella i den högsta avslutande kursen, inte som i dag när det även är på den påbörjande kursen. 

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00