Det vill regeringen med komvux – utesluter inte mer statligt stöd

FINANSIERING. Med nedmontering av Arbetsförmedlingen ökar trycket på komvux. Därför kan det bli aktuellt att öka det statliga stödet till vuxenutbildning.

Foto: pressbild EU
Josefin Lingström

2020 ska Lars Stjernkvists (S) utredning om planering och dimensionering av gymnasiet och komvux vara klar. Så utbildningsminister Anna Ekström (S) hänvisar till att hon väntar med större förändringar tills utredningen är klar.

– Det som finns nu är SFI-utredningen och SFI är en del av komvux. SFI är en tung del i januariavtalet och där finns flera skrivningar som vi är beredda att gå vidare med, säger hon till Altinget och fortsätter:

– Som jag ser framför mig, kommer det bli väldigt mycket SFI framöver. Det är en väldigt viktig del av komvux också.

Men det finns planer från regeringens sida att fortsätta bygga ut kunskapslyftet där komvux och regional yrkesvuxenutbildning ingår.

Det är ingen tvekan om att det finns stora behov av förstärkningar i den kommunala välfärdssektorns ekonomi.

Håller övriga komvux på att trängas undan av att SFI byggs ut och utvecklas mer?

– Det håller jag inte med om. Jag skulle snarare se det som, eftersom vi har ett sånt tryck i hela utbildningskedjan, att problemet snarare är kommunernas kapacitet. Hur man ska finansiera och medfinansiera de här olika satsningarna. Även tillgången på behöriga lärare. Det är väl det som är flaskhalsarna i systemet, säger Ekström.

Spiller över från Arbetsförmedlingen

Den ekonomiska pressen på kommunerna är stor och ett fungerande komvux är en överlevnadsfråga för vissa kommuner när det gäller kompetensförsörjningen. Framförallt kommunens egen omsorg och skola.

Samtidigt sker en nedmontering av Arbetsförmedlingen och dess insatser runt om i landet.

– Det är något som vi ska bevaka väldigt noga. Nu när de drar ner så mycket, så finns det en risk att det spiller över i att det blir färre anvisningar och färre elever som ges den här möjligheten. Och så ska det inte bli. Tvärtom så kan man säga att med Arbetsförmedlingens neddragningar, så blir det ett ännu större behov att komvux fungerar bra, säger Ekström.

Läs också

Hon utesluter inte heller nödlösningar i form av ökat statligt stöd till de kommuner som har stora ekonomiska problem.

– Det är ingen tvekan om att det finns stora behov av förstärkningar i den kommunala välfärdssektorns ekonomi.

Men kommer du föreslå ett ökat stöd från statligt håll?

– Jag kommer inte svara på några frågor som har att göra med den kommande budgeten. Den sitter vi och förhandlar om just nu. Det får vi återkomma till.

Nämnda personer

Anna Ekström

Ordförande Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (Rio), styrelseordförande Umeå universitet, ordförande ABF Stockholm, ordförande folkhögskolan Biskops arnö.
Jur. kand (Stockholms uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00