Nya C-ledaren vill göra om skolpengen

Kommunerna tar större ansvar för skolan och borde därför få en större del av skolpengen, säger nya centerledaren Muharrem Demirok i sitt tal på C-stämman. ”Väldigt glädjande”, säger Caroline von Seth, som kandiderar till ny Cuf-ordförande

Foto: Johan Nilsson/TT
Rebecka Prahl

Senast i våras röstade Centerpartiet ner S-regeringens förslag om ett skolpengssystem där kommunala skolor skulle få en större del av skolpengen, eftersom de har ett större ansvar – nu pekar Muharrem Demirok ut en ny riktning.  

”Sveriges skolpeng måste göras om. Den som tar mest ansvar måste också få mest betalt. Det borde vara självklart att med större ansvar följer också en större budget”, säger Muharrem Demirok i sitt tal efter att ha blivit vald till ny C-ledare. 

Han fortsätter: 

”För mig är det uppenbart att kommunerna borde ha mer betalt för det uppdraget”

Missat landsbygdsskolor

Samtidigt påpekar han att de förslag som lagts fram av partierna till vänster missar att det ansvaret också gäller ”landsbydgsskolor som ser till att elever i hela Sverige får en bra utbildning. De friskolor som räddar skolan, stärker och utvecklar barnen i byn med sin skola.”

”Glädjande”

Caroline von Seth, som kandiderar till ny ordförande för ungdomsförbundet, välkomnar förslaget. 

– Jag och CUF tycker det är väldig glädjande att Muharrem tar en tydlig ställning för en politik som strävar efter mer likvärdig skola i hela landet. Det krävs många reformer för att öka likvärdigheten och där spelar skolpengen en stor roll. Att reformera denna så att den kan differentieras mellan huvudmän är därför ett välkomnat förslag, säger hon till Altinget. 

Artikeln uppdateras

Nämnda personer

Muharrem Demirok

Partiledare Centerpartiet
Fil. kand i statsvetenskap (Linköpings uni., 2003)

Caroline von Seth

Förbundsordförande Centerpartiets ungdomsförbund (Cuf), ledamot i kommunfullmäktige Lidingö stad (C)
Ämneslärarstudent i svenska och historia (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00